latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:19 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Одржан марш "Стазом егзодуса" - страдање Срба Возуће злочин без казне (ФОТО/ВИДЕО)

Маршом "Стазом егзодуса" обиљежено је 26 година од масовног страдања Срба из Возуће у општини Завидовићи и долине ријеке Криваје. У офанзиви муслиманских снага и исламских плаћеника 10. септембра 1995. спаљено је 30 српских села, а протјерано око 1.920 породица. У вријеме обиљежвања десио се инцидент. Поред спомен-крста, прошла је колона возила са заставама Исламске државе, а узвикивано је "Алаху екбер".
Марш "Стазом егзодуса" - Фото: РТРС
Марш "Стазом егзодуса"Фото: РТРС

Учесници марша "Стазом егзодуса", који су јутрос кренули из Тумара на Озрену стигли су у возућко насеље Стог путем дугим 22 километра, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

То је тзв. камионски пут, којим су се повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља, који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Повратак је овдје стао прије 10 година. Вратило се тек око 170 српских домаћинстава, углавном старијих.

Марш "Стазом егзодуса" (Фото: РТРС)

Док пали свијећу за погинуле саборце, Зоран Арежина из Лакташа присјећа се ратних дана у Возући. Каже да је први пут након 26 година дошао на мјесто гдје је 94.године била борба за голи живот. Свијећу за погинулог супруга пали и Милосава Петровић. Нови дом нашла је у Српцу, али душа је, каже, остала у Возући.

Сјећање на етничко чишћење Срба са зеничке регије и на злочине почињене у Возући, долином ријеке Криваје и Озрена, које су починили припадници такозване Армије БиХ и исламски плаћеници, уз подршку НАТО снага, мора бити трајно ради опомене будућим нараштајима и уврштено у календар датума значајних за Српску, рекао је предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић.

Марш "Стазом егзодуса" (Фото: РТРС)

- Овдје су одрубљиване главе наших витезова и соколова, а да је то тако било доказ је и ова масовна гробница у којој је пронађено 21 тијело, од којих 17 обезглављено. Ако мисле да ћемо заборавити, нећемо, нећемо заборавити ни ову масовну гробницу, ни наших 129 лица које још увијек тражимо - додао је Благојевић.

Он је истакао да су се у Возући сукобиле двије војске, муслиманска која је освајала и српска која је бранила своја вјековна огњишта и манастире.

У офанзиви на Возућу протјерано је 1.920 српских породица са 7.680 чланова. Преживјели поручују да неће одустати од трагања за својим несталим, али и док одговорни за егзодус и масовно страдање не буду кажњени.

Марш "Стазом егзодуса" (Фото: РТРС)