latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:21 ⇒ 20:31 | Аутор: Агенције

Ухапшен међимурски жупан и још неколико званичника

Хрватска полиција и УСКОК од јутрос проводе велику акцију на подручју Међимурја.

Ухапшено је више особа, међу којима и међимурски жупан Матија Посавец, а под одвојеном истрагом је и посланик Сабора  Стјепан Ковач (СДП), којему је надлежна саборска комисија послијеподне укинула посланички имунитет.

Полиција и УСКОК сумњању да су почињена бројна кривична дјела. Матија Посавец сумњичи се за примање мита и посредовање при запошљавању, а Стјепан Ковач да је инсценирао пријетње смрћу, што је искористио у кампањи за локалне изборе у мају.

Полиција претреса Ковачеву породичну кућу, а он ће сутра бити испитан у УСКОК-у.

Матија Посавец и остали осумњичени у том случају су већ на испитиваљу у сједишту УСКОК-а у Загребу.

Посавец и Ковач ухапшени су у истој акцији полиције и УСКОК-а у Чаковцу, али у неповезаним случајевима. Али, како је Ковач имао посланички имунитет кривични поступак против њега није могао бити покренут прије 15 часова када му је укинут имунитет. УСКОК је скидање имунитета тражио због "кривичног поступка, лишавања слободе и одређивања истражног затвора".

Након Посавца, тужиоци ће у УСКОК-у испитати и жупанијског начелника Милорада Новковића и предсједника УО Жупанијске управе за путеве Међимурске жупаније Јосипа Кобала.

Након испитивања свих осумњиченх, УСКОК ће саопштити да ли је против њих покренуо истрагу и затражио истражни затвор, о чему одлучује истражни судија.