latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:53 ⇒ 11/09/2021 | 11:26 | Аутор: РТРС

НСРС о Ребалансу буџета 28. септембра (ВИДЕО)

На наредној редовној сједници Народне скупштине биће Ребаланс буџета. Разлог су опоравак привреде и раст пореских прихода. Посланици би крајем мјесеца требало да одлучују о повећању буџетског оквира од 4 милијарде 16 милиона марака, што је за 221 милион више у односу на планирани буџет.
НСРС о наметнутој Инцковој одлуци - Фото: РТРС
НСРС о наметнутој Инцковој одлуциФото: РТРС

Привредни опоравак након удара пандемије на економију Српске одразиће се позитивно на буџет. Порески приходи виши су значајно у односу на план за 2021. годину, а помогло је и то што се Српска није значајније задужила, јер су ослобођена и средства на основу алокације специјалних права вучења од ММФ-а, од 200 милиона марака.

- Овај показатељ говори да се привреда опоравила и да је привреда кренула једном врло значајном узлазном путањом што је нама јако важно и што је била поента свих мјера које је Влада радила прошле године а и ове за привреду. Наравно захваљујући свим послодавцима и радницима - рекла је Зора Видовић министарка финансија Републике Српске.

Остварен је и значајан раст пореза на доходак, јер је виши чак и у односу на годину прије пандемије. Већи су и приходи од индиректних пореза. Економисти кажу да ситуацију сада треба окренути у корист домаће привреде.

- Оно што у сваком случају охрабрује јесте да велике привреде постају све активније да траже нове услуге и нове робе. Самим тим отвара се простор и за привреде као што је наша да ухвати прикључак са великим привредама - сматра Александар Љубоја економиста.

На позицији расхода предложено је повећање за пензијско-инвалидско осигурање. Ријеч је о 11 милиона за повећање пензија и 19 милиона марака исплаћене једнократне помоћи пензионерима. Планирана су и додатна средства за Компензациони фонд, који је располагао са 90 милиона марака.

- Тих 90 милиона смо утрошили за набавку вакцина и осталих потреба у здравству а наравно и за помоћ привреди јер смо у прољеће затворили одређене привредне субјекте, исплатили смо плате и доприносе и до краја године тај фонд повећавамо за 30 милиона - истакла је Видовићева.

Упркос пандемији није заустављен ни инвестициони циклус. У Приједлогу Ребаланса, капитална улагања и јавне инвестиције износе више од 100 милиона марака, а на средства могу рачунати и локалне заједнице широм Српске.

- Сматрамо да је у вријеме кризе трошење буџета најбоље и најефикасније у инвестиције. Као што знате ту је укључено оних 20 милиона које смо одлучили да подијелимо општинама за пројекте - додала је она.

Буџетом за 2021. планирано је задужење од 845 милиона. Ребалансом је предложено 210 милиона марака мање. Смањени су и издаци за отплату дугова, а приједлогом Ребаланса дефицит је смањен на више од 115 милиона марака, што је за 211 милиона мање од раније планираног.