latinica  ћирилица
10/09/2021 |  22:38 ⇒ 22:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден и Си разговарали 90 минута

Телефонски разговор који је трајао 90 минута између предсједника САД Џозефа Бајдена и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга имао је за циљ да канали комуникације остану отворени, саопштила је данас Бијела кућа.

Тон јучерашњег разговора био је пун поштовања и искрен, без предавања и снисходљивости, рекла је секретарка за штампу Бијеле куће Џен Псаки, пренио је Ројтерс.

Двојица државника разматрали су могућности како да конкуренција, између двије најразвијеније свјетске економије, не прерасте у сукоб, објавила је Бијела кућа, пренио је Глас Америке.

САД су саопштиле да ће дјела показати може ли се прекинути застој у односима двије суперсиле који су на најнижем нивоу у посљедњих неколико година.

Бијела кућа је указала да су Бајден и Си одржали обимну и стратешку дискусију, укључујући области у којима се интереси двије државе подударају и разилазе.

У фокусу разговора су била и економска питања, климатске промјене и глобална пандемија ковида-19.

Кинески државни медији објавили су да је Си пренио Бајдену да америчка политика према Кини наноси, како је прецизирано, озбиљне потешкоће односима двије државе.

Наведено је да су се обје стране сагласиле да одржавају честе контакте као и да оснаже комуникацију.

Кина и САД требало би да искажу стратешку храброст, свијест и политичку одважност како би допринијели да се кинеско-амерички односи нађу на путу стабилног развоја што је прије могуће, наводи се у извјештајима кинеских државних медија,  преноси Глас Америке.