latinica  ћирилица
11/09/2021 |  08:39 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Од данас пооштрене епидемиолошке мјере

У Црној Гори од данас су на снази пооштрене епидемиолошке мјере у борби против вируса корона.
Црна Гора (фото: Мондо) -
Црна Гора (фото: Мондо)

У оквиру националне дигиталне ковид потврде више се неће признавати статус дјелимичне вакцинације, а улазак у Црну Гору за пунољетне црногорске држављане и странце са пријављеним боравком од 14. септембра могућ је само уколико је испуњен један од услова из Националне дигиталне ковид потврде.

Национална дигитална ковид потврда биће валидна само уколико лице испуњава један од прописаних услова - да је прошло 14 дана од друге дозе за вакцине које се дају у двије дозе, односно да је прошло 14 дана од имунизације вакцином која се даје у једној дози.

Један од услова је да особа посједује негативан пи-си-ар /ПЦР/ тест на ковид 19 који није старији од 72 часа или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана, те да посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 часова.

Држављани Црне Горе и странци са привременим боравком који не испуњавају ниједан од прописаних услова се упућују у изолацију коју је могуће прекинути ПЦР тестом који је негативан шестог дана од преласка границе

У Црну Гору безусловно улазе особе млађе од 18 година /црногорски држављани и странци/.

Свадбама и осталим приватним просторима, те спортским догађајима у затвореном простору, могуће је да присуствује до 100 људи уз испуњавање једног од услова из ковид потврде.

Улазак у дискотеке и ноћне клубове омогућава се само особама које испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид потврде, а број присутних гостију се ограничава на 100.

Улазак у тржне центре омогућава се само особама које испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид потврде.

Нове мјере важиће до 24. септембра.