latinica  ћирилица
11/09/2021 |  08:56 | Аутор: СРНА

Бајден позвао на јединство

Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је данас на национално јединство у вријеме када се САД припремају да обиљеже 20 година од терористичких напада и истакао је да је то највећа снага Америке.
Џо Бајден - Фото: Screenshot/YouTube
Џо БајденФото: Screenshot/YouTube

Бајден је одао почаст погинулима у нападима и више хиљаде повријеђених, те ватрогасцима, медицинским радницима и бројним другим који су ризиковали или дали своје животе током каснијих спасилачких операција.

Амерички предсједник је признао да су "мрачне силе људске природе, страх и бијес, изазвале насиље против муслимана који су истински и вјерни сљедбеници своје мирнодопске вјере, те довеле до савијања, али не и пуцања јединства САД".

- За мене је главна поука 11. септембра да је нешто што нам је некад најугроженије у животним борбама које нас чине људима и битка за душу Америке уједно и наша највећа снага, а то је јединство - истакао је Бајден у поруци коју је објавила Бијела кућа.

Према његовим ријечима, јединство не значи вјеровање у исте ствари већ да се мора имати поштовања и вјере у друго људско биће и у народ САД.

Бијела кућа је објавила снимак Бајденовог говора уочи обиљежавање 20 година од напада у коме је погинула 2.977 особа.

Бајден ће данас обићи три локације које су биле нападнуте 11. септембра 2001. године.