latinica  ћирилица
11/09/2021 |  09:15 ⇒ 09:25 | Аутор: Агенције

Хрватској дозвољено да производи кованице с ликом Тесле

Хрватска је јуче и званично добила дозволу да почне производњу еврокованица.
Метални новац - Фото: илустрација
Метални новацФото: илустрација

У Брду код Крања потписан је Меморандум о разумијевању између Хрватске, Европске комисије и држава чланица Еврозоне.

- Потписивање Меморандума важан је симболични, али и практични корак на хрватском путу према увођењу евра - изјавио је европски повјереник Паоло Ђентилони.

Меморандумом о разумијевању правно се покривају сви елементи израде посебних "хрватских" кованица евра и евроценти. Наиме, свака земља чланица Еврозоне има могућност стављања неког националног мотива на једну страну еврокованица. Након проведене јавне расправе, хрватска влада још је објавила да ће шаховница бити подлога на свима, а да ће на кованици од два евра стајати карта Хрватске, на кованици од једног евра животиња куна, Никола Тесла на кованицама од 50, 20 и 10 центи, те глагољица на кованицама од 5, 2 и 1 цента.

Хрватска сада може да преузме потребну техничку документацију за ковање пробних откова који ће се користити за провјеру техничке прикладности будућих еврокованица за продајне аутомате и машине за обраду кованица. Међутим, прије увођења јединствене европске валуте Хрватска мора да испуни све критерије из Мастрихта и оствари даљи напредак у техничким припремама.