latinica  ћирилица
11/09/2021 |  09:17 | Аутор: СРНА

Српска би до 2025. требало да има око 250 километара ауто-пута

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић рекао је да би, уколико све буде ишло како је планирано, Српска до 2025. године требало да има око 250 километара ауто-пута.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Топић подсјећа да је ауто-пут од Вукосавља, преко Брчког и Бијељине, до границе са Србијом дефинисан као приоритет у пројектима Српске и да је планирано да буде реализован у неколико фаза.

Ријеч је о дужини од око 70 километара, а прва фаза подразумијева дионицу Брчко - Бијељина - Рача, те мост преко Саве код Раче.

Топић је подсјетио да је план парцелације за ову дионицу ауто-пута и гасовод усвојен у Народној скупштини Републике Српске крајем 2019, а завршено је око 90 одсто питања која се тичу имовинско-правних послова.

Уз то, Споразумом између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на изградњи ауто-пута, односно брзог пута Сарајево - Београд - Сарајево из исте године дефинисана је изградња моста у Рачи и заједничког граничног прелаза на територији Србије.

Топић каже да Србија финансира градњу моста која је у току, те да је у пројекат укључена и Турска.

- Меморандум између Савјета министара и компаније "Ташјапи" је потписан у јуну, а на основу тога турска компанија је доставила приједлог комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу дионице од Брчког до Раче који предвиђа пројектовање и изградњу у два лота - Брчко - Бијељина и Бијељина - Рача. Сви елементи су још у фази разматрања и рано је за било какво изјашњавање - рекао је Топић за "Глас Српске".

"Зелено свјетло" крајем прошле године добио је и план парцелације за дио од Вукосавља до Брчког, а почело је и рјешавање имовинско-правних односа.

Топић каже да је објављен међународни позив за финансирање, пројектовање и градњу те дионице ауто-пута путем такмичарског дијалога, а са двије компаније се иде у даље преговоре.

- Ранији јавни позив за финансирање, пројектовање и изградњу дионица Вукосавље - Брчко, Брчко - Бијељина и Бијељина - Рача је поништен због незадовољавајућих пријава. Након актуелизовања приче са Турском и конкретнијих корака за реализацију дионице Брчко - Бијељина - Рача, те исказане намјере Србије да финансира дио ове дионице, она је изостављена из новог јавног позива - појаснио је Топић.

Из Владе Републике Српске недавно је поручено да у октобру почиње изградња ауто-пута од Бањалуке до Приједора, о којој се говори дужи период. Топић је потврдио да концесионар, а ријеч је о кинеској компанији, у складу са уговором спроводи све активности на том пројекту.

- Како је најављено, за један мањи потез у општини Приједор концесионар је већ исходовао грађевинску дозволу и у октобру се очекује почетак радова. Ради се о изградњи надвожњака на локалном путу и дијела локалног пута - рекао је Топић.