latinica  ћирилица
11/09/2021 |  09:48 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Додик: Само удружени можемо се борити против тероризма

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да би данашњи дан требало да буде трајна опомена и подсјећање свијету да се "само удружени можемо борити против радикалних исламских пријетњи и да само заједно можемо сачувати мир, људе и материјална добра".
Милорад Додик - Фото: Тwitter
Милорад ДодикФото: Тwitter

Подсјетивши да се данас навршава 20 година откако је извршен један од најстрашнијих терористичких напада у свијету, Додик је у изјави за Срну нагласио да су тог дана у САД страдали невини људи због зла које са собом носи радикална идеологија, која за мете бира управо невине цивиле.

- Република Српска остаје дио свјетске антитерористичке коалиције, спремна да да свој допринос у борби против зла које за собом носи тероризам - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Данас се навршило 20 година од терористичких напада на САД у којима је погинуло око 3.000 људи, док је више од 25.000 повријеђено.

Терористички напад на куле Свјетског трговинског центра у Њујорку и на зграду Пентагона извели су припадници "Ал каиде" са отетим путничким авионима.

Обје куле близнакиње са по 110 спратова срушиле су се за мање од два сата, што је довело и до значајног оштећења околних зграда.

Након напада САД су званично покренуле рат против тероризма и притисак на Авганистан ради свргавања талибана који су одбили захтјев Вашингтона да протјерају вођу Ал каиде Осаму бин Ладена.

Бин Ладен је одговорност за напад 11. септембра преузео 2004. године, а као мотив је навео подршку Израелу и присуство америчке војске у Ираку и Саудијској Арабији.

Седам година касније Бин Ладен је убијен у Пакистану у рацији коју су спровеле америчке снаге.