latinica  ћирилица
11/09/2021 |  10:45 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Вулић: Турковићева нема ни трунке политичког, али ни људског морала

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да ће Република Српска градити шта жели и, заједно са матицом Србијом, своје нараштаје учити истини и његовању културе сјећања и незаборављања страдања својих предака, а прије свега да, упркос свему, буду добри људи.
Сања Вулић (фото: СНСД) -
Сања Вулић (фото: СНСД)

Реагујући на изјаву Бисере Турковић која је, поводом најаве да ће се у Доњој Градини градити меморијални центар посвећен страдалим српским жртвама, рекла да је "неприхватљиво да се на територији БиХ гради било шта без одлука њених институција и грађана", Вулићева је у изјави за Срну истакла да Турковићева нема ни трунке политичког морала, нити поштовања према било коме ко није Бошњак-муслиман, па био он жив или мртав.

- Далеко је она од поштовања према жртавама, а још даље од поштовања конститутивних народа у БиХ. Назвати политиканством оно што је српска историја, српска трагедија и српска дужност да памтимо заувијек, само је примјер моралног и људског дна - истакла је Вулићева.

Она је поручила Турковићевој да, за њену информацију, за изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини постоји одлука институција, али институција у којима она, на срећу, није никакав фактор.

- Србија и Српска православна црква су извршиле консултације са надлежним органима у Републици Српској, а уз то су показале поштовање и међудржавно уважавање. С тога је дјеловање Турковићеве обично политиканство. Она је та која је склона злоупотреби положаја и која без сагласности Предсједништва, једино надлежног да води спољну политику БиХ, издаје разне несувисле наредбе у интересу свог, бошњачког народа, проводећи пропалу политику свог партијског шефа Бакира Изетбеговића - истакла је Вулићева.

Вулићева је рекла да је увјерена и да се нешто гради на примјер на /сарајевско насеље/ Мејташу, ни тада никога не би занимао став госпође Турковић.

- У Дејтону су јасно дефинисане границе и територија оба ентитета у БиХ. У једном од ентитета, ФБиХ, у близини Маглаја, који је Турковићевој веома добро познат, налази се мјесто гдје је била масовна гробница српских синова. Обезглављених 18 српских младића свирепо је убијено од руке припадника тзв. Армије БиХ. То је на тлу земље у коју се госпођа Турковић толико куне и на коју се стално позива. Можда нам она и данас прижељкује баш такву БиХ у којој њени сународници и припадници одреда "Ел муџахид" кољу, муче и убијају недужне младиће, жене, дјецу само зато што су Срби - истакла је Вулићева.