latinica  ћирилица
11/09/2021 |  10:49 ⇒ 10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија цијели западни Балкан ставља на црвену листу

Министарство здравља Аустрије израдило је нову уредбу о епидемиолошким мерама, којом су све земље западног Балкана, стављене на "црвену листу".
Граница  Аустрија -
Граница Аустрија

Поред земаља западног Балкана са листе земаља са ниским епидемиолошким ризиком "испале" су и САД, Јерменија, Азербејџан, Брунеј, Израел, Јапан и Тајланд.

Из тих земаља је од сада могуће у Аустрију ући само уз потврду о потпуној имунизацији.

На "зелену листу" стављен је једино Уругвај, који је до скоро био међу земљама гдје се шири нови сој.

Иначе, Уредба је донијела још једну новину, а то је продужење рока важења вакцинације са девет на 12 месеци.

До сада је важило правило да се лице третира као вакцинисано девет мјесеци од пријема друге дозе, а од сада се тај рок продужава на 360 дана.

Нова уредба требало би, према Министарству, да буде објављена идуће недеље, прије ступанја на снагу нових епидемиолошких мјера, које су најављене за сриједу, а које предвиђају ограничења прије свега за невакцинисане.

Наиме, од 15. септембра мјере ће се пооштравати на основу попуњености капацитета на интензивној нези.

Тако од сриједе, када се очекује попуњеност од 10 одсто, ступају на снагу нове мјере, које предвиђају да невакцинисана лица морају да носе маске вишег нивоа заштите, ФФП2 у свим продавницама, док ће ту врсту маске вакцинисани и излијечени од ковида морати носити само у продавницама намирница, супермаркетима, и јавном превозу.

Такође се смањује и рок важења антигентеста на 24 сата, а ПЦР теста на 48 сати, чиме ће бити потребно чешће тестирање невакцинисаних ако желе у кафиће, ресторане, биоскопе...

Када капацитети интензивне нјеге буду достигли ниво попуњености од 15 одсто, ступају на снагу даља пооштрења која предвиђају, прије свега, да на велике манифестације са више од 500 људи и у локале ноћне гастрономије могу ући само лица која поседују сертификат о вакцинацији или прележаном ковиду-19.

То значи да ће моћи да уђу само вакцинисани и излијечени, али којима од обољења није прошло више од шест месеци.

Власти још морају ријешити да ли то важи само за госте или и запослене.

Министар здравља Волфганг Микштајн најавио је да би ова мјера могла бити, касније прошиена на сву гастрономију и хотелијерство.