latinica  ћирилица
11/09/2021 |  11:00 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Вучић: Биће сачувани мир и стабилност

Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије одржана је данас испред Дома Народне скупштине Србије, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, највишег државног и војног руководства, као и гостију из земље и региона.
Промоција најмлађих официра Војске Србије - Фото: Novosti.rs
Промоција најмлађих официра Војске СрбијеФото: Novosti.rs

Обраћајући се присутнима, Вучић је рекао да је Војска Србије данас много снажнија него прије неколико година и деценија, има много више и неупоредиво боље и оруђе и оружје и производи га и купује више него икада.

- Купујемо га више него икада, не зато што желимо сукобе и ратове, него зато што не желимо да се икада догоде и зато да одвратимо свакога ко би желио да изврши агресију на нашу земљу - рекао је Вучић.

Он каже да је раније било много проблема у регурутовању војника, али да је данас Војска Србије убједљиво најпопуларнија институција у Србији, те да вјерује да ће најбољи и најталентованији бирати овај позив, јер нема ничег часнијег и вреднијег него чувати своју земљу и штитити свој народ.

- Пред нама је много изазова и готово сам сигуран да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност, а снажна Војска Србије је гарант тог мира и стабилности... Живела Војска Србије и живела Србија - рекао је Вучић.

У прве официрске чинове промовисано је укупно 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Војну академију завршава 121 кадет и кадеткиња 141. и 142. класе Војне академије, међу којима је седам кадета из Оружаних снага БиХ.

Медицински факултет ВМА завршава 18 младића и дјевојака 7. класе Медицинског факултета ВМА.

Међу гостима је био и министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић, те дипломатски кор и вјерски представници.

Програм свечаности је увеличало учешће авијације Војске Србије и наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.

Према протоколу свечаности, најбољим кадетима су уручени пиштољи са посветом.

Најбољи кадети Војне академије су Петар Илић, Милан Ашћерић и Стефан Живковић, а најбољи кадет медицинског факултета ВМА је Тијана Станојковић.