latinica  ћирилица
11/09/2021 |  12:15 | Аутор: СРНА

Невесиње: Заживио пројекат "Е-беба"

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је данас у Невесињу да је заживио пројекат "Е-беба" и да су у њега укључене све јединице локалне самоуправе које на свом подручју имају болнице са породилиштима.
Састанак у Невесињу - Фото: РТРС
Састанак у НевесињуФото: РТРС

Јујићева је након састанка са начелником општине Невесиње Миленком Авдаловићем изјавила да је главна тема разговора био овај пројекат.

- То је једна дивна прича за коју је одвојено много средстава и времена. Тај пројекат је заживио и закључно са августом ове године све јединице локалне самоуправе које на свом подручју имају болнице са породилиштима укључене су у овај пројекат - навела је Јујићева.

Она је подсјетила да се сада приликом рођења дјетета, од уписа до издавања извода из матичне књиге рођених и увјерења о држављанству све одвија електронским путем, а први извод из матичне књиге рођених и држављанство родитељи добијају на кућну адресу.

- Носилац овог пројекта јесте Министарство за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске, а активни учесници и импелментатори јесу и Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство унутрашњих послова. Ово је комплексан и сложен систем чији је циљ што квалитетнија услуга према нашим грађанима - додала је Јујићева.

Она је напоменула да се Болница Невесиње у овај пројекат укључила почетком августа.

Јујићева је истакла да Министарство управе и локалне самоуправе грантовима суфинанасира пројекте у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, те да је у протеклих неколико година за пројекте у Невесињу издвојено више од 400.000 КМ.

- Надам се да ће општина Невесиње и даље аплицирати са квалитетним пројектима - рекла је Јујићева.

Авдаловић је рекао да је на састанку разговарано прије свега о пројекту "Е-беба" који подразумијева посебне процедуре за општине и градове у којима постоје породилишта.

- Циљ је да се процедуре скрате и поједноставе, што је драгоцјено и за родитеље и за раднике и за матичаре, за ЦИПС и породилиште. У нашој општини пројекат је почео 3. августа и већ је на такав начин пријављено 38 беба - навео је Авдаловић.

Он је истакао да ће пројекат фукционисати и даље без икаквих проблема.

Авдаловић је рекао да је Јујићеву упознао и о општем стању на подручју општине Невесиње, епидемиолошкој ситуацији, те проблемима и циљевима.

- Разговарали смо и о потенцијалним пројектима на које ћемо аплицирати путем Министарства управе и локалне самоуправе према међународним донаторима у које би се Министарство могло укључити да помогне нашој општини - навео је Авдаловић.

Јујић је посјетила шалтер-салу у општини Невесиње, као и Дом здравља, гдје ју је замјеник директора Милосав Уљаревић упознао о функсионисању Дома здравља, те епидемиолошкој ситуацији у Невесињу.