latinica  ћирилица
11/09/2021 |  14:05 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Почиње кампања информисања о заштитити имовинска права Срба у ФБиХ (ВИДЕО)

Око 400.000 Срба полаже право на имовину у Федерацији БиХ, али постоји ризик да остану без своје имовине током процеса усклађивања података о некретнинама катастра и земљишних књига, који се у Федерацији води на нетранспарентан начин. У оквиру заједничке акције Републике Српске и Србије почиње и кампања с циљем да се обавијесте заинтересовани Срби у Федерацији како могу да заштите своје права.
Млађен Цицовић и Арно Гујон - Фото: Тwitter
Млађен Цицовић и Арно ГујонФото: Тwitter

Забрињава то што Срби поријеклом из Федерације БиХ остану без своје имовине током хармонизације података, а да о томе не буду ни обавијештени јер се јавни позив објављује само у Службеном листу Федерације и локалним дневним новинама, а који нису доступни Србима који живе широм свијета.

У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон, општина или лице које неовлашћено користи српску имовину. Зато Српска и Србија покрећу заједничку информативну кампању, за очување имовине Срба у Федерацији.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да очекује сарадњу и подршку српских медија и у дијаспори да би се што већи број Срба из ФБиХ упознао о својим имовинским правима, те оцијенио да су Српска и Србија на вријеме реаговале, као и да људи могу да се јаве чак и када се пробије рок од 60 дана од објављивања позива за упис власништва у Службеном гласнику БиХ.

- У 21. вијеку право на приватну својину је основно људско право, а овом кампањом бранимо људска права Срба из Федерације БиХ и очекујемо подршку, ширу подршку целокупног друштва у тој намјери - додао је Гујон.

Директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је изразио захвалност институцијама Србије и Српске које су се ангажовале како би се помогло у заштити имовине Срба у ФБиХ, као и медијима, те истакао да Српска и Србија воде заједничку акцију, јер је поступак усклађивања података у ФБиХ асполутно нетранспарентан.

- Вјерујем да ћемо овом заједничком кампањом у заштити имовине Срба у Федерацији, активирањем наших удружења у Србији и региону, активирањем наше дијаспоре, преко друштвених мрежа, преко дипломатско-конзуларних представништава Министарства спољних послова, преко наше Цркве, доћи до сваког Србина - нагласио је.

Циљ кампање је да се сваки власник имовине или његов потомак обавијести да своја права може остварити обраћањем канцеларијама за стручну правну помоћ.

- Особа треба да се представи, да остави своје име и презиме и гдје има имовину и онда ће Канцеларија за правну помоћ Републике Српске водити тај поступак, те пратити све што се дешава у вези са његовом имовином умјесто њега - истакао је Гујон.

Овакве канцеларије постоје у више градова Српске, а информисање о имовинским правима доступно је за све људе поријеклом из Федерације. Цицовић је додао да је у овим канцеларијама. закључно са 10. августом, ријешено 4.447. захтјева.

Против неправде можемо и морамо да се изборимо, поручили су Гујон и Цицовић, уз оцјену да су Српска и Србија реаговале на вријеме.

Цицовић је позвао све заинтересоване грађане да се јаве на телефоне 00387 55 490 940 и имејлом pravnapomoc.banjaluka@rgurs.rs.