latinica  ћирилица
11/09/2021 |  14:28 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Енглески липицанери галопирају Семберијом (ВИДЕО)

Посљедњих година Семберија има све више љубитеља коња, а њихови власници најчешће се опредјељују за енглеске пунокрвне галопере. Неки их држе из чистог задовољства, док други припремају своја грла за трке. Коњи из штале "Интергај" су најтрофејнији, освајали су турнире и код нас, али и иностранству. Појединци имају грла изузетног педигреа што ће свакако оплеменити крв будућим нараштајима.
Узгој коња у Семберији - Фото: РТРС
Узгој коња у СемберијиФото: РТРС

Све више људи се враћа природи и животињама, а коњи су како би рекао највећи познавалац ових животиња у Семберији Станислав Јовановић поново у моди чиме је осигурана и будућност коњичког спорта. Љубитељи ових животиња углавном набављају енглеске пунокрвне галопере, а то су квалитетна, приплодна грла која ће сигурно дати добре резултате.

- Коњи су изгублили значај који су имали прије и данас се држе ради спорта, рекреације и један добар јахачки коњ за јахање рекреацију. Битно је да буде храњен испочетка, још док је у стомаку да му се дају сви неопходни нутритијенти да би се он формирао добар, кад се ождријеби да се исто тако настави да се храни, да му се дају суоплементи како би његове кости, зглобови, тетиве могли да поднесу напор који га у живот очекује у тој спортској каријери - прича Станислав Јовановић.

Прије четири године Јовица Бабић и његов рођак купили су коње према којима им је љубав усадио дјед, и то још у најранијем узрасту. На породичном домаћинству направили су ранч и тако себи како каже обезбједили душевну храну.

- Ове кобиле иза нас су у годинама када не могу трчати и ту су због нашег личног задовољства и имамо једну кобилицу стару 2,5  године коју припремамо за трке јер су то тркаћи коњи и штета је не окушати се. Она тренира у Београду на хиподрому и у овом спорту нема у БиХ стручњака који могу да испрате све што је потребно да би се грло спремило за трку па смо принуђени да та грла водимо у Србију. Гдје су бољи тренери и услови - прича Јовица Бабић.

Коњи који се припремају за такмичења шаљу се у тренинг центре у Шабац, Београд, Будимпешту, али и друге дестинације гдје постоје стручни људи и инфраструктура. За аматерско држање коња мјесечно треба издвојити око 300 марака по коњу док за грла која тренирају пансион кошта 350 евра. За врхунско грло неопходно је издвојити 150 евра дневно.

Најтрофејнији коњи у Семберији долазе из штале "Интергај". Њихов коњ је пет пута освајао меморијал краља Александра у Шапцу што до сада ником није пошло за руком.

За држање енглеских пунокрвних галопера неопходан је падок, простор у којем могу да шетају и трче, јер ови коњи не подносе да су у затвореном простору. Веома су погодни и за терапијско јахање јер имају баланс када шетају.