latinica  ћирилица
11/09/2021 |  15:56 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Додик: Српски народ и СПЦ су једно и морају опстати (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да су српски народ и Српска православна црква једно и да као такви морају опстати.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик се данас састао са ново-устоличеним митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, у манастиру Ждребаоник код Даниловграда и честитао му на устоличењу.

- Данашње вријеме, али и сва времена за српски народ увијек су тражили људе који могу да разумију и понесу народне проблеме на својим леђима и да их на најбољи могући начин рјешавају. Зато и мислим да је ово дио правде која је овдје била потребна. Дошао сам да честитам као човјек који вјерује у СПЦ интегрисану и јединствену, ону која је основни елемент нашег идентитета, цркву која никада није поклела, калкулисала у увијек је истрајала - рекао је Додик.

Навео је да ова времена која носе одређене проблеме могу да се лакше схвате и брже ријеше уз сјећање на све оно што је Црква прошла кроз вијекове да би очувала народ.

- Желим све најбоље, прије свега митрополиту, а онда и свом вјерујућем народу Црне Горе да их охрабрим да живе у независној Црној Гори, али да њихов идентитет нико не може и не би требало да угрожава - рекао је Додик.

Додик је рекао да је народ у Републици Српској и Србији увијек спреман да разговара о свему што је потребно да се помогне народу у Црној Гори и да рјешава проблеме.

- СПЦ је овдје учинила све да спријечи да се одузму храмови. То је показала кроз подршку народа. У Српској смо као знак подршке организовали литије у Бањалуци и Требињу и давали подршку на различите начине, јер смо сматрали да смо једно и да то једно не може нико да промијени. То једно мора опстати, а једно се зове српски народ и СПЦ - поручио је Додик.