latinica  ћирилица
11/09/2021 |  16:04 ⇒ 16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Епидемиолошка ситуација се усложњава, вакцинација једини одговор на пандемију

Епидемиолошка ситуација у Србији се додатно усложњава, а вакцинација је једини одговор на пандемију вируса корона, поручила је данас, након сједнице Кризног штаба, премијерка Ана Брнабић.
Кризни штаб Србије - Фото: ТАНЈУГ
Кризни штаб СрбијеФото: ТАНЈУГ

Она је навела да је у овом тренутку у Србији 2.821.060 особа вакцинисано макар првом дозом вакцине, што је око 52,2 одсто популације.

Додала је да је ревакцинисано 2.707.594 особе или око 50,1 одсто, док је трећу дозу примило 318.858 особа, око шест одсто.

Такође, она је навела да је у само три локалне самоуправе проценат вакцинисаних преко 70 одсто, а то су београдска општине Стари град, Савски венац, Врачар.

- Имамо нажалост шест локалних самоуправа које су и даље испод 30 одсто вакцинисаних у укупној пунољетној вакцинацији. Ту је и даље најлошији Тутин са само 16,4 одсто, па Нови Пазар са 25,7 одсто, Лајковац, Мионица, Уб и Љиг - рекла је Брнабић.

Када је ријеч о вакцинацији младих, она је навела да је само осам локалних самоуправа у којима је проценат вакцинисаних младих, између 18 и 30 година старости, изнад 30 одсто.

Брнабић је поновила да је једини начин да се побиједи вирус корона - вакцинација.

- Са овим процентом вакцинације не можемо да останемо стабилни - упорозила је премијерка.

Што се мјера тиче - то је једино вакцинација

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас, након сједнице Кризног штаба, да је држава учинила све што је на њој у борби против пандемије вируса корона, а на грађанима је било да слушају љекаре и науку и да се вакцинишу.

- Што се мјера тиче то је вакцинација, трећа доза вакцине и вакцинација младих - поручила је она.

Указала је да је држава Србија урадила све најбоље на свијету, а на грађанима је било да се вакцинишу, те подвукла да постоји индивидуална одговорност, одговорност према цијелом друштву.

- Не постоји ништа више што држава треба да уради, а што је њен посао - нагласила је Брнабић.

Рекла је да нисмо друштво малоумних, па да држава мора да иде од човјека до човека да га успављује и силом води на вакцинацију.

- Без вакцинације нећемо побиједити пандемију. Једну шансу смо пропустили. Хајде да је не пропустимо други пут. И даље имамо довољан број вакцина, избор вакцина и добићемо их још - истакла је Брнабић.

Пренијела је да је на Кризном штабу закључено да је оно што је држава могла да уради или радила, у смислу Пи-Си-Ар тестирања, урадила.

Истакла је да су подигнути капацитети тестирања, и да сада на недјељном нивоу може да се тестира број који је раније могао да се тестира током годину дана.

- Данас имамо опет око 20.000 тестирања, али сваки дан имамо преко 22.000. Већина тих тестова је бесплатна и плаћена из буџета - објаснила је она.

Брнабић је нагласила да је Србија једна од првих земаља која је изашла са протоколом за трећу, односно бустер дозу.

Такође, подсјетила је да је држава организовала и производњу вакцина и то двије врсте - Спутњик и Синофарм.