latinica  ћирилица
11/09/2021 |  16:28 ⇒ 19:01 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Митрополија свједочи вјеру, ничије не отима (ВИДЕО)

Митрополија црногорско-приморска, која је неодвојиви дио Српске православне цркве од њеног оснивања, свједочи вјеру и чува идентитет народа, ничије не отима, нити угрожава било чије право, изјавио је данас Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Митрополит Јоаникије - Фото: РТРС
Митрополит ЈоаникијеФото: РТРС

Владика Јоаникије је након сусрета са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, рекао да га посебно радује што је код моштију Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве у манастиру Ждребаоник могао да угости Додика.

- Управо ово је мјесто гдје имамо прилику да се сјетимо наших коријена, традиције и свега што је Митрополија црногорско-приморска значила у историји Црне Горе, српског народа и Српске православне цркве - рекао је митрополит.

Истакао је да је Митрополија црногорско-приморска наставила континуитет Пећке патријаршије и да је имала огромну улогу у очувању Српске православне цркве.

- То препознају сви људи који имају имало памети, поштења и образовања да то тако и прихвате, онако како јесте. Ми не желимо да мијењамо историју, ми чувамо коријене, памћење и није ми јасно коме смета историја Црне Горе и Његош? - додао је владика Јоаникије.

Он је истакао да појединим политичарима у данашњој Црној Гори смета Његошева величина и слава Митрополије црногоско-приморске, која је неодвојиви дио Српске православне цркве од њеног оснивања, од Светог Саве до данас.

- Када ово говоримо не желимо да угрожавамо ничија права, не отимамо ничије право, нити имовину, него само свједочимо вјеру и чувамо свој идентитет и своје насљеђе. То се показало понајбоље у вријеме одбране наших светиња када смо имали подршку цијелог православља, укључујући све српске земље, укључујући и Републику Српску гдје су почеле и прве литије подршке и ми то не заборављамо - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је додао да не заборавља никада ни личну подршку Милорада Додика "који је увијек гледао са љубављу да помогне колико може Црној Гори".