latinica  ћирилица
11/09/2021 |  18:04 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Расте број обољелих и преминулих; Све више ученика у изолацији (ВИДЕО)

У Републици Српској расте број обољелих и смртних случајева због короне. Данас је преминуло 12 особа, 450 је нових позитивних случајева, од 1.054 тестираних. Све је више ученика у изолацији.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Бањалучки Дом здравља реорганизовао је рад у Ари амбулантама, па је осим оне у Доцу, отворена и на Старчевици. Од понедјељка ће радити и на Паприковцу, а у зависности од ситуације, спремни су на отварање у другим насељима.

Делта сој много брже шири, а Бањалука сваки дан биљежи све више новообољелих. У изолацији и неколико одјељења у основним и средњим школама.

- Број људи у Бањалуци који је у изолацији због позитивности на вирус корона тренутно је 1.923. Наравно, тај број је пуно већи, самим тим и број људи у изолацији је пуно већи. Морам апеловати да се уозбиљимо - истакла је Мирела Касабашић, доктор специјалиста хигијене у Дому здравља Бањалука. 

У посљедњих осам дана број хоспитализованих пацијената у УКЦ-у повећан је за 30 одсто. Према посљедњем пресјеку - од 340 пацијената 37 је у интензивној њези, а 103 на кисеоничкој подршци. У односу на претходни талас, према процјени љекара, клиничка слика је нешто другачија.

- Пацијенти су склонији вишим тјелесним температурама док је популација, за које је потребна хоспитализација, млађа него што је то било некад. Сада мало теже вежемо клиничку слику са налазима и дијагностичким претрагама, јер пацијенти изгледају боље него што нам наша дијагностика то говори - истиче Данијел Ђекић, шеф Одјела ковид интерне УКЦ Републике Српске.

У требињској болнице одјели педијатрије и урологије су у ковид режиму. Тренутно су на болничком лијечењу 32 пацијента, 19 на кисеоничкој подршци, а један на неинвазивном респиратору.

- С обзиром да су март и април били најтежи гдје смо у два мјесеца имали скоро 500 пацијената на лијечењу, а притом смо успјели да доста ствари припремимо прије тога, ми смо током љета припремили да комплетну болницу пребацимо у ковид систем. Надамо се да неће до тога доћи, морам да кажем да преко 90 одсто људи који долазе овдје нису вакцинисани - нагласио је Недељко Ламбета, в.д. директор Болнице Требиње.

Све је већи број позитивних на вирус корона и у Невесињу. Болница је у ковид режиму.

- Тренутно имамо на болничком лијечењу 21 пацијента и 23 који се прате и третирају кроз дневну болницу. Од тих 21 скоро три четвртине су на кисеоничкој терапији јер сви имају тежу клиничку слику. Ско се настави са оваквим заоштавањем и погоршањем епидемиолошке ситуације, мораћемо ићи у ону крајњу варијанту гдје двије трећине болнице претворимо у ковид болницу - истиче Велибор Миливојевић,  директор Опште болнице Невесиње.

У Бијељини се усложњава епидемиолошка ситуација. Из Дома здравља нарочито апелију на дјецу, родитеље и просвјетне раднике да се придржавају прописаних мјера јер је све више обољелих ученика. Епидемиолог у Дому здравља Бијељина Младен Грујичић каже да је 25 дјеце која припадају школском узраству позитивна на корона вирус.

Из Клиничког центра Републике Српске поручују да ниједан потпуно вакцинисани пацијент, у случају поновне инфекције, за сада не захтијева кисеоничку подршку, што показује позитивне ефекте вакцинације.