latinica  ћирилица
11/09/2021 |  18:25 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Селаковић: Ђукановић нападима на Вучића прикрива своје политичке промашаје

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић бесмисленим и острашћеним нападима на предсједника Србије Александра Вучића покушава да прикрије своје политичке промашаје, изазове осјећај тобожње угрожености, а себе представи као спасиоца.
Никола Селаковић  (Фото:Sputnik / Lola Đorđević) -
Никола Селаковић (Фото:Sputnik / Lola Đorđević)

- Оптужити Србију да жели Косово и Метохију без Албанаца и Црну Гору без Црногораца, не само да је неистинито и бесмислено, већ говори о аутопројекцији онога ко је у стању да тако нешто каже, јер све вријеме води политику која негира право на постојање више од 28 одсто сопствених грађана који се осјећају и декларишу као припадници српског народа, негира им право на употребу језика и писма, те националних симбола - каже Селаковић.

Он сматра да је врхунац безобразлука поређење Србије са нацистичком Њемачком, а Вучића са Хитлером и то, како наводи, само зато што је предсједник Србије јасно ставио до знања да Србија није и неће бити полигон и тржиште за дјеловање криминалних нарко-картела из Црне Горе.

- Изгледа да то највише боли, колико год да се неко проглашава заштитником идентитета, жртвом политике чији је дио некада и сам био и тражи савезнике међу свима којима смета Србија која се економски развија и напредује, Србија која гради путеве, болнице и мостове, која отвара фабрике и привлачи највише инвестиција у региону, која свакоме пружа руку за партнерство и сарадњу, али и поштује себе и свој народ - каже Селаковић.

Он је рекао да се успјех једног предсједника државе не мјери запаљивошћу фраза и талентом за произвођење конфликта у сопственом друштву, већ нивоом БДП-а, просјечне плате и куповне моћи грађана, километрима ауто-путева и пруга, бројем отворених нових радних мјеста.

- Када неко не може да се подичи својим, онда му смета туђи успјех, а онај који је успјешан руши се свим средствима укључујући и гнусне лажи. То је много шупља прича, толико да звони - навео је Селаковић.

Он је напоменуо да Србија однос према Црној Гори као независној држави исказује својом политиком, поштујући њен суверенитет и територијалну цјеловитост, што се, како је навео, не може рећи да Црна Гора показује према Србији.

Селаковић је додао да грађани сваке државе могу да бирају своје руководство слободно изражавајући своју вољу, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Као демократска држава, Србија то поштује и поштоваће, али ће увијек и у свакој прилици подићи глас против лажи које је неко у стању да изрекне на њен рачун и на рачун предсједника Србије, да би тиме водио своје личне политичке борбе и прикривао неуспјехе - закључио је Селаковић.