latinica  ћирилица
11/09/2021 |  19:14 ⇒ 19:15 | Аутор: СРНА

Грлић Радман: Вратити Изборни закон БиХ на његове почетке

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман рекао је да су високи представници и други међународни актери одређеним пузајућим реформама промијенили садржај и карактер Изборног закона у БиХ због чега Хрвати немају легитимно представљање у Предсједништву БиХ и Дому народа, које им је загарантовано Дејтонским споразумом.
Гордан Грлић-Радман (фото: Željko Milićević/AA) -
Гордан Грлић-Радман (фото: Željko Milićević/AA)

Радман је истакао да Изборни закон у БиХ "треба вратити на његове почетке, смисао, дух и поруку коју треба да има, а то је гаранција равноправности".

- Трочлано Предсједништво БиХ је рефлексија мултиетничности БиХ - поручио је Радман.

Он је истакао да је промјена Изборног закона у БиХ да би се обезбиједила легитимна представљеност Хрвата у Предсједништву и Дому народа потребна ради "функционалности, стабилности и просперитета" земље.

- Стабилна, мултинационална, функционална БиХ је одржива ако су сви народи равноправни - три конститутивна народа и остали грађани - како је у духу Дејтонског споразума и Устава БиХ - поручио је Радман након учешћа на научном скупу у Загребу под називом "Босанска Посавина: Јуче, данас, сутра".

Радман је поновио да Хрвати немају свог представника у трочланом Предсједништву БиХ, те је поручио да то што се неко представља као хрватски члан Предсједништва БиХ не одговара истини.