latinica  ћирилица
11/09/2021 |  19:23 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Бројне осуде из Српске на изјаву Турковићеве (ВИДЕО)

Изјава министарке спољних послова БиХ, Бисере Турковић, која је након најаве градње Меморијалног комплекса у Градини, посвећеног српским жртвама, рекла да је неприхватљиво да се на простору БиХ гради без одобрења њених институција, наишла је на бројне осуде из Српске. Јединствена је оцјена да је то још један показатељ нетрпељивости Турковићеве и СДА према Србима.
Доња Градина (фото: CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/ Petar Milošević/) -
Доња Градина (фото: CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/ Petar Milošević/)

Меморијални центар биће изграђен у Доњој Градини, категоричан је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, поручивши да Бисеру Турковић нико о томе неће ништа питати. Градња комплекса резултат је договора, који Српска и Србија имају већ дужи низ година, прецизирао је Додик.

- Ко њу шта пита? Шта она има с тим? Ради се опсежан пројекат који треба да обједини сва мјеста страдања у Градини, она која су остала изван српских држава као што су Паг, Јадовно, Гаравице код Бихаћа гдје је убијено у седам дана 14.000 Срба - рекао је Додик.

Да ће Република Српска градити шта жели и заједно са матицом Србијом, своје нараштаје учити истини и његовању културе сјећања о страдању својих предака, поручила је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић. Бисера Турковић оваквом изјавом само је показала да нема ни трунке политичког, ни људског морала, сматра Вулићева.

- Њу ћемо питати онолико колико је питају у Сарајеву када желе нешто да граде. Она је за нас небитна, маргинална личност - поручила је Сања Вулић посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Из СДС-а Бисери Турковић поручује да се, прије оваквих изјава добро информише, јер институције БиХ немају никакве везе с издавањем грађевинских дозвола.

- Иоле пристојан и нормалан човјек себи, прије свега, никада не би дозволио да упућује отровне стрелице над светилиштем, мучилиштем, стратиштем у којем је страдало више од 700.000 Срба - каже Александра Пандуревић члан ГО СДС.

Да Турковићева неће одлучивати гдје ће бити грађен меморијални центар српским жртвама, поручују и из ПДП-а.

- На њену жалост, она неће одлучивати о изградњи Меморијалног центра, а да Срби поштују све жртве, могла се увјерити да је једном дошла у Доњу Градину. Међутим, такве персоне нам и не требају на том тужном и светом мјесту - рекао је Бранислав Бореновић предсједник ПДП-а.

За ДНС ријечи Бисере Турковић најбољи су доказ да је Република Српска једини гарант опстанка Срба.

- Такав злочин и геноцид заслужују да буду адекватно обиљежени, да се то више никада не понови - сматра Ненад Нешић предсједник ДНС-а.

Умјесто што на све начине жели да уништи свједочанства о српском страдању на овим просторима, Турковићева и њени истомишљеници требало би да се озбиљније позабаве онима који у БиХ још носе заставе Исламске државе, као јуче у Возући, једногласан је одговор Бисери Турковић из Српске.