latinica  ћирилица
11/09/2021 |  19:27 ⇒ 13/09/2021 | 09:52 | Аутор: РТРС

БН све преварио - нису ни намјеравали тражити дозволу од РТРС-а за Мултиплекс А; Основали Конзорцијум и добили дозволу за властити Мултиплекс Ц (ВИДЕО)

Бијељинска БН телевизија обманула је јавност, јавне сервисе и све институције - надлежне за спровођење процеса дигитализације у БиХ. Ово тврди наш извор, који каже да је БН, са још три ТВ станице, основала Конзорцијум "Мултиплекс сервис", а који је од РАК-а добио дозволу за управљање Мултиплексом Ц. Дакле, БН телевизија није ни планирала да буде дио Мултиплекса А, којим газдује РТРС. Планирали су да успоставе, газдују, и комерцијалним телевизијама - наплаћују улазак у свој Мултиплекс Ц. Напад на нашу кућу кренуо је, каже извор близак овом конзорцијуму, када се "Мултиплекс сервис" распао, због неслагања четири телевизије око бизнис инвестиционог плана за успостављање мреже Мултиплекса Ц, а БН дочекао гашење својих аналогних сигнала.
ТВ канали - Фото: РТРС
ТВ каналиФото: РТРС

Наш извор из конзорцијума каже да је БН са сарајевским телевизијама, Фејс ТВ-ом, Новом ТВ, тада ТВ1 данас О Телевизијом основао конзорцијум и званично га регистровао као "Мултиплекс сервис".

Уредно су затражили и добили дозволу РАК-а. Дозволу је издао тадашњи директор РАК-а Предраг Ковач.

Међутим, међу четири телевизије долази до проблема, и прва, каже наш извор, из конзорцијума излази Фејс телевизија јер није имала новца за вишемилионске инвестиције набавке емисионе и преносне опреме потребне за емитовање. Нешто касније за њом и БН Телевизија. У конзорцијуму тако, од четири, остају двије телевизије - ТБ1 и Нова ТВ.

Оне су прво исплатиле Фејс ТВ, па затим и БН телевизију јер су изашле из конзорцијума, а тиме преузели и њихове банкарске гаранције које су сви морали приложити приликом оснивања конзорцијума. Преостале двије телевизије нису урадиле ништа.

У међувремену РАК је два пута продужавао рок конзорцијуму, јер се све дешава у вријеме короне. Свима је, каже наш извор, био циљ да се ријеши проблем комерцијалних ТВ станица како је то нудио конзорцијум окупљен око БН-а.

Како ни један рок није испоштован РАК обавјештава конзорцијум да им се дозвола за управљање Мултиплексом Ц укида и од преостале двије куће Нове ТВ и ТВ 1 наплаћује банкарску гаранцију у износу од милион и 305 хиљада марака.

У име РАК-а, а на име буџета институција БиХ наплату је извршило Министарство финансија у Савјету министара.

Дакле, шта је БН тада урадио. Оно што и данас, каже извор из конзорцијума. С једне стране обманули су, каже све комерцијалне телевизије које су ту видјеле рјешење, институције задужене за процес дигитализације, а на крају су и сами од грандиозног плана остали без емитовања у дигиталном систему.

И онда долази спас за БН телевизију, или они тако мисле. Волшебна наредба Парламентарне скупштине БиХ која 7.јула од РАК-а тражи да се за чак 26 комерцијалних станица пронађе простор у Мултиплексу А. Дакле, Парламентарна скупштина БиХ зна да у МУКС-у А толико простора нема. Само дан касније, дакле 8.јула БН упућује захтјев РТРС-у за улазак у Мултиплекс А. Није занемариво, каже наш извор, да је скупштинском Комисијом за саобраћај и везе Парламента БиХ предсједавао Ненад Нешић. Знао је да одлука није технички спроводива.

Извор из "Мултиплекс сервиса" каже да је БН из приче о конзорцијуму изашао неоштећен јер је исплаћен. Јавност је, каже наш извор ,та прича мало занимала, а комерцијалне телевизије их нису позвале на одговорност. Из ове би приче, каже наш извор, да је одлучио да ћути изашли као жртве, а не одговорни.