latinica  ћирилица
11/09/2021 |  21:02 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Подаци забрињавајући

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић изјавила је да су подаци о зараженима од вируса корона изузетно забрињавајући, те да се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске на респиратору налази 37 лица и да нико од тих пацијената није вакцинисан.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

- Код нас у Бањалуци од укупно тестираних број позитивних на ковид 19 се креће и до 50 одсто. Ми дневно у протеклих 10 дана имамо пријављених око 200 позитивних лица који се открију путем PCR теста или брзог антигенског теста - рекла је вечерас Тодоровићева за Алтернативну телевизију.

Она је навела да тренутно у амбуланти у Доцу услуге добија око 2.000 активно позитивних лица.

- Имамо лица која су под здравственим надзором и која су у изолацији. Број заражених нагло расте у протеклих неколико дана, кривуља раста самог вируса у популацији је изузетна стрма и очекујемо у наредних четири до пет недјеља да ће овакав раст ићи и даље и након тога очекујемо да би се могао зауставити - навела је Тодоровићева.

Она је рекла да има заражених вакцинисаних лица, али не у великом проценту.

- У процесу вакцинације у Бањалуци имамо око 40.000 грађана, око 8.000 грађана је примило једну дозу, а 32.000 грађана је примило двије дозе. Од укупног броја вакцинисаних са једном дозом само 3,38 одсто је развило симптоме болести, односно заразило се накнадно корона вирусом, док је од укупно ревакцинисаних лица око четири одсто развило симптоме или се накнадно заразило - додала је Тодоровићева.

Она је навела да пацијенти који су вакцинисани, ако се заразе вирусом корона, имају лакше симптоме, имају температуре мању од 38, кијавицу, цурење из носа, малаксалост и кашаљ, не развију чeсто упалу плућа, али ако је развију не буде у тешком облику.

Тодоровићева је рекла да је у Дому здравља Бањалука од 10. марта дато око 73.000 вакцина различитих произвођача и да није било озбиљних нежељених реакција.

- Када узмемо податак колико има Бањалука лица који су старији од 18 година и када видимо колико смо вакцинисали лица, нажалост, не можемо бити задовољни одзивом на вакцинацију. Према нашим подацима, ми смо вакцинисали једном дозом око 25 одсто наших грађана са бањалучке регије - истакла је Тодоровићева.

Она је навела да се само у ситуацији када је 75 одсто грађана вакцинисано може разматрати ублажавање одређених противепидемијских мјера.

Тодоровићева је рекла да постоји интерес грађана за примање треће дозе вакцине, посебно грађана који имају неке тешке и хроничне болести и здравствених радника који раде на посебним мјестима.

- Са Министарством здравља и социјалне заштите и Институтом за јавно здравство разматра се о моменту када ћемо започети са апликацијом те треће дозе и свакако ћемо ићи по приоритетним категоријама - најавила је Тодоровићева.

Она је нагласила да за сада нема потребе за неким ригорознијим мјерама у Бањалуци.

Тодоровићева је додала да подржава увођење ковид пропусница, истичући да без тога очигледно вирус неће бити стављен под контролу зато што грађани одбијају или одуговлаче са вакцинацијом.

Она је рекла да у Бањалуци има ученика који су у изолацији и који су на болничком лијечењу, додајући да они имају лакшу клиничку слику болести, али да њихово стање захтијева болничко лијечење.

- Ситуација је другачија у односу на прошлу годину, тада нисмо имали овако велики број обољеле дјеце и дјеце која су у изолацији нито смо имали овакав ток и начин дејства вируса у самој популацији - рекла је Тодоровићева.

Она је апеловала да грађани приступе процесу вакцинације, истичући да је Влада Српске обезбиједила велики број вакцина.

- Уколико нам грађани не помогну и не одлуче да се вакцинишу, бојим се да ћемо у наредном период имати озбиљан проблем у функционисању здравственог система - рекла је Тодоровићева и додала да врхунац четвртог таласа тек предстоји.