latinica  ћирилица
11/09/2021 |  21:19 | Аутор: СРНА

Словенија: Од сриједе ригорознија примјена "ПЦТ услова"

У Словенији ће од сриједе, 15. септембра, бити уведена ригорознија примјена такозваног ПЦТ услова за све запослене који су у контакту са странкама и за кориснике њихових услуга, одлучила је словеначка Влада с циљем пооштравања мјера против епидемије вируса корона.

"ПЦТ услов" значи да је потребно да су лица прележала ковид 19, да су вакцинисана или да имају негативан тест на вирус корона.

Овај услов морају испунити и сви корисници услуга који, ако нису вакцинисани или пребољели ковид 19, тестирање плаћају сами.

Осим тога заштитне маске мораће да носе сви у затвореном простору, као и на отвореном ако се не може осигурати одговарајућа физичка удаљеност међу присутнима.

"ПЦТ услов" ће се од сриједе примјењивати у затворским установама, поправним домовима, азилима и центрима за странце, а од њега су изузете особе млађе од 12 година, те особе које их допрате у школу или вртић.

Овај услов биће на снази и за улазак у велике трговачке центре, а од њега ће бити изузете само мање трговине с прехрамбеним производима.

Оваква одлука Владе донесена је с циљем да се што више људи вакцинише прије врхунца четвртог таласа епидемије који се очекује у октобру.

У Словенији је данас забиљежено 1.085 нових случајева заразе вирусом корона, а преминуло је троје обољелих.