latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија од сриједе пооштрава мјере

Словенија је пооштрила противепидемијске мјере, па ће од сриједе, 15. септембра, тзв. ПЦТ услов, што значи да су особе пребољеле ковид-19, да су вакцинисане или имају негативан тест на вирус корона, бити обавезан за све запослене који су у контакту са странкама и за кориснике њихових услуга.

Осим тога, заштитне маске мораће носити сви у затвореном простору, као и на отвореном ако се не може обезбиједити одговарајућа физичка удаљеност међу присутнима.

Услов ПЦТ-а такође морају испунити и сви корисници услуга, који, ако нису вакцинисани или пребољели ковид, тестирање плаћају сами.

ПЦТ услов од сриједе ће се примјењивати у затворским установама, поправним домовима, азилима и центрима за странце, а од њега су изузете особе млађе од 12 година, те особе које их допрате у школу или вртић.

О примјени нових мјера Влада ће детаље изнијети у понедјељак на конференцији за новинаре, али, како преноси словенска телевизија, одлука практично значи да ће и за улазак у велике трговачке центре услов бити да је особа вакцинисана, пребољела ковид-19 или има негативан тест. Од тога би биле изузете само мање трговине прехрамбених производа.

Оваква одлука мотивисана је жељом да се што више људи вакцинише прије врхунца четвртог таласа епидемије, који се очекује у октобру.

У новој одлуци предвиђено је неколико изузетака, од којих је једна хитна набавка основних животних потрепштина.