latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:45 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Преминула Оливера Мастикоса

У Бањалуције је јуче након тешке борбе са посљедицама изазаваним вирусом корона, у 57 години живота преминула магистар Оливера Мастикоса.
Оливера Мастикоса (Фото: etrafika.net) -
Оливера Мастикоса (Фото: etrafika.net)

Оливера Мастикоса је више од три деценије била један од главних лидера у покрету особа са инвалидитетом у Републици Српској, БиХ и региону, као и један од оснивача и дугогодишња директорица хуманитарне организације "Партнер".

Од 2009. до 2015. године је била национална координаторица за социјалну заштиту особа са инвалидитетом. Последњих петнаест година је била запослена у ЈУ Центар за социјални рад Бањалука. Аутор је и кооаутор више публикација које обрађују тему инвалидности.

Оливера Мастикоса је добитница Плакете Града Бањалука 2009. године за допринос унапређењу друштвеног положаја  особа са инвалидитетом.

Оља, како су је звали пријатељи, остаће упамћена као велики визионар, која је покренула низ активности у граду Бањалуци како би се особама са инвалидитетом обезбједили услови за самосталан живот, као што су персонална асистенција, помоћ у кући и приступачан превоз.

Оливера Мастикоса ће на вјечни починак бити испраћена у понедјељак 13. септембра на Пердуовом гробљу у Бањалуци.