latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:59 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Бећковић: Послије устоличења митрополита Јоаникија слиједе доброта и знање

Академик Матија Бећковић оцијенио је да, послије устоличења митрополита црногорског-приморског Јоаникија на Цетињу упркос противљењу предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, једино што слиједи јесте доброта и знање, те додао да је Христос у Јерусалим ушао на магарцу, а у Цетињу је "своје противнике намагарчио".
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Дејан Симић) -
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Дејан Симић)

- Митрополит Јоаникије је по ко зна који пут унио свој мир у овај најновији немир и безакоње. Придружио му се и патријарх Порфирије да нас још једном подсете због чега су ту и због чега су неопходни - рекао је Бећковић.

Он је оцијенио да је актуелни глобални насртај на православље покушао да искористи и Ђукановић, који се са својом војском забарикадирао на Цетињу и упутио незапамћена захтјев Српској православној цркви у њеној новијој историји.

- Није ли снајпер, кога је споменуо патријарх Порфирије на Цетињу, онај исти из кога је пуцано на Јоаникија у Београду за време литија /у Црној Гори/. Прилика се указала на Цетињу. Једном у намери да прекину литије, други пут да спрече устоличење - рекао је Бећковић за "Вечерње новости".

Он је истакао да је Српска православна црква конзервативна установа која се држи вјековних обреда и да се митрополити и у овом случају устоличују у мјестима на којима столују, па је тако било и овог пута.

Бећковић додаје да је "још рано да се устоличења обављају у теретанама и фитнес центрима". "Уосталом, теретане су прве на удару короне. У манастирима је увек сигурније", каже Бећковић, у свом стилу објашњавајући зашто је било важно да се митрополит Јоаникије устоличи у манастиру на Цетињу.

Он је рекао да су и патријарх Иринеј и митрополит Јоаникије били спремни да се пред очима цијелог свијета жртвују за светињу своје вјере и цркве.

Бећковић додаје да је блаженопочивши митрополит Амфилохије изабрао Јоаникија, јер је он "млади Амфилохије" који још отвореније, храбрије и очигледније показује Амфилохијеву и своју доброту.

Говорећи о подјелама у Црној Гори, Бећковић је навео да се један "народић", како га је звао Његош, подијелио на "народчиће", вјерне и невјерне, крштене и некрштене, те оцијенио да ниједног митрополита црногорског није мимоишло распеће.

Он је подсјетио да су Светом Петру ломили кров на кући, Његош је писао "да му дође да бјежи у Америку", а да је митрополит Јоаникије Липовац убијен без суда и остао без гроба, а са њим готово све свештенство Црногорско-приморске митрополије..., па све до митрополита Амфилохија, којег су назвали "сотоном и пуковником Удбе".

Говорећи о Косову и Метохији, за које је својевремено рекао да је то најскупља српска ријеч, Бећковић је поновио да у вријеме када све појефтињује, Косово поскупљује, самим тим што свим берзама постаје јасно да нема цијену.