latinica  ћирилица
12/09/2021 |  11:27 ⇒ 14:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа Фрањо у посјети Мађарској

Папа Фрањо стигао је данас у Мађарску, започињући кратак боравак у овој земљи гдје ће разговарати са премијером Виктором Орбаном.
Папа Фрањо - Фото: Getty Images
Папа ФрањоФото: Getty Images

Поглавар Римокатоличке цркве провешће само седам сати у престоници Будимпешти како би затворио велики међународни вјерски конгрес прије него што оде за Словачку, гдје ће остати дуже и посјетити четири града.

- Поново настављамо путовања, а то је веома важно јер можемо да пренесемо наше ријечи и поздраве људима - рекао је папа новинарима на лету за Будимпешту.

Папа Фрања ће у Будимпешти служити мису којом ће затворити велики међународни верски конгрес, а претходно се састао са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Поставља се питање да ли ће папа Фрања, познат по свом отвореном говору покренути иза затворених врата питања која он сматра важним као што је питање миграната и толеранција према ЛГБТ популацији што могу бити непријатне теме за Орбана.

Прихват избјеглица из свих региона које куцају на врата богатих земаља бјежећи од ратова или економске биједе је нешто за шта се аргентински папа стално залаже, што некад наилази на неразумијевања чак и у католичким редовима.

Док он заговара равноправност и емпатију, мађарско руководство подиже зидове на граници како би спречило долазак муслимана и бранило хришћанску Европу.

Ово је папино прво путовање у иностранство од када је имао операцију стомака у јулу, и он сам је признао да је то можда пренапорно за њега у овом тренутку.