latinica  ћирилица
12/09/2021 |  11:41 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ немогућа земља; Шмит није високи представник (ВИДЕО)

БиХ је немогућа земља! Кристијан Шмит није високи представник, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући на Првој ТВ уочи састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- БиХ је немогућа земља, а Република Српска не може да се укине. Ја сам добио мандат да чувам уставни поредак Републике Српке који се заснива на Уставу Републике Српске и Уставу БиХ и ништа више од тога не тражим - каже Додик.

Једна од тема разговора Додика и Вучића биће и Кристијан Шмит, а говорио је и о наметнутом закону високог представника.

- Шмит није високи представник! Нигдје на свијету не постоји комад земље у којој неки странац дође и каже ово је закон - јасно је нагласио Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је оцијенио да заједничка прослава Дана српског јединства, слободе и заставе смета неким у региону, јер не подносе да је Србија стабилна и да су Срби фактор на Балкану.

- Зашто нам одузимате то да смо фактор на Балкану? Јесмо ли ми отишли у Скандинавију можда и тражили тамо да будемо фактор? - питао је Додик.

Он је рекао да је Србија снажна, јака, економски стабилна и на добром путу, као и да је Република Српска политички стабилна и извршава све своје обавезе, а исплатила је посљедњу просјечну плату од 510 евра, те достигла ниво 10 одсто раста БДП.

- Република Српска и и Србија јесу једно. У чему нису једно, шта је ту проблем? Зато што Српској не дају столицу у УН? Па не треба нам, али ћемо ми бити независни. Нама је важно да те одлуке које би ми донијели не прати војна интервенција НАТО-а - рекао је Додик.

Одговорним за ситуавцију у Црној Гори сматра Мила Ђукановића који се истиче Додик, прерачунао када је одлучио да се обрачуна са СПЦ.

- Ђукановић покушава да привуче дио Запада којем смета стабилна и јака Србија - поручио је Додик.

Додик је најавио да ће сутра присуствовати обиљежавању Светих новомученика јасеновачких у Јасеновцу, гдје ће присуствовати и патријарх Српски Порфирије.