latinica  ћирилица
12/09/2021 |  12:18 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске представио организацију рада најсавременије ангио-сале (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске представљен је рад и протокол нове, технолошки најсавременије ангио-сале.
УКЦ - Фото: РТРС
УКЦФото: РТРС

Од изузетне је важности за збрињавање исхемијског можданог удара гдје се користи тромбектомија која представља најсавременији вид лијечења .

Тромбектомија је најсавременији вид лијечења приликом које се катетером долази до тромба који се вади из крвних судова главе. УКЦ и Република Српска отварањем ове ангио-сале иду у корак са свјетском медицином.

- Желим да кажем као први човјек УКЦ-а, да ћемо наставити са досадашњом праксом, а то је да пратимо све свјетске трендове дијагностичке и терапијске и да становништво Републике Српске има најбољу здравствену заштиту, односно здравствену заштиту која је и у најбољим свјетским центрима - рекао је Владо Ђајић генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Нову ангио-салу обишао је интервентни неурорадиолог из Универзитетског клиничког центра Љубљана Зоран Милошевић. Спасао је живот многим пацијентима у Републици Српској а истовремено је едуковао наше љекаре у Словенији. Каже да апарати на којима се раде захвати након можданог удара у потпуности задовољавају свјетске стандарде, те да
су много бољи него у другим европским центрима.

- Што се тиче апаратуре, ту ја мислим да код увођења нових метода лијечења акутног можданог удара, ту нема проблема. Ја мислим да неће бити проблема ни са стручним радом и организацијом - рекао је Милошевић.

Начелник Клинике за неоурологију Синиша Миљковић објаснио је да пацијент, уколико га не спасе након 6 часова од можданог удара улази у салу, гдје се помоћу катетера долази до тромба који се налази у артерији у мозгу, након чега се тромб вади.Пацијент је већ сљедећи дан способан за даљи живот, без инвалидитета.

- Успјешност те терапије је 50 до 60 одсто за разлику од тромболитичке терапије која је код каротидног тромба била само неких 13%. То ће бити огроман добитак не само за Бањалуку, него и за Републику Српску - навео је Миљковић.

У УКЦ-у се надају да ће, ако ово заживи до краја године, уз помоћ Хеликоптерског сервиса бити у могућности да пацијенте из цијеле Српске пребаце и пруже адекватну помоћ на овај начин.