latinica  ћирилица
12/09/2021 |  12:34 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: У саборној цркви нема подјела на Србе и остале

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да у саборној цркви нема подјеле на Србе и остале.
Митрополит Јоаникије -
Митрополит Јоаникије

Владика Јоаникије је у обраћању вјерницима након Свете архијерејске литургије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици подсјетио на блаженопочившег митрополита Амфилохија и на његову борбу за јединство православља.

- Љубио је цијели српски народ и Црногорце који се тако осјећају. Борио се за јединство православља и у искушењима које трпи црква дао велики допринос - рекао је митрополит Јоаникије.

Владика је истакао и да је митрополит Амфилохије као што је лијечио ране свога народа тако је и друге мирио, те подсјетио и на његов допринос у помирењу Руске цркве и Московске патријаршије.

- Ми смо једно, као што је он тражио од нас. Сви смо слободни, различити и посебни, али се сједињујемо заједно у Христу. Молитва за непријатеље је најјача молитва, која иде у наручје Божије, тада се уздижемо изнад људске природе - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао и да у ред српских светитеља, просветитеља и учитеља треба уврстити оне које нису још у црквеном календару, као што су блаженопочивши патријарх Павле и митрополит Амфилохије.

- У том календару су и Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски - нагласио је митрополит Јоанкије.