latinica  ћирилица
12/09/2021 |  12:45 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Додик сутра на обиљежавању Дана јасеновачких новомученика

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да ће сутра у Јасеновцу присуствовати обиљежавању Дана јасеновачких новомученика.
Милорад Додик - Фото: Тwitter
Милорад ДодикФото: Тwitter

Додик је рекао за ТВ "Прва" да је Јасеновац мјесто највећег страдања српског народа, којем су покушали да умање значај, а данас се рехабилитује духовни живот и црква сада постаје манастир.

Централна прослава Светих новомученика јасеновачких биће одржана сутра у манастиру у Јасеновцу, гдје ће Свету архијерејску литургију служити Његова светост патријарх српски Порфирије.

Након Свете архијерејске литургије, која ће бити служена на отвореном, у комплексу манастира Јасеновац биће положен камен темељац за гумно, које је копија оног какво се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Потом ће бити освештан споменик руско-српском пријатељству који се налази у порти, а симболика је страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац биће обављен обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких.