latinica  ћирилица
12/09/2021 |  13:19 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Додик: За судију странца у Уставном суду предлажу Албанца из Албаније

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да за новог судију странца у Уставном суду БиХ предлажу судију Албанца из Албаније, који нема повјерење Републике Српске.

- Зар вам није јасно да ми имамо одређене историјске разлоге и немамо повјерења? Ако хоћете да имате суд у који неко има повјерења, онда нам немојте то радити - рекао је Додик за ТВ "Прва".

Када је ријеч о пријавама за негирање наводног злочина у Сребреници према "Инцковом закону", Додик је рекао да ако људи из Српске добију позив из суда, треба да обавијесте полицију Српске, а ако дође до покушаја хапшења, онда ће Сипи и другим органима из Сарајева бити забрањен улазак на простор Српске.

- И ми ћемо се адекванто понашати према томе. Можда нећемо успјети све да заштитимо, али већину хоћемо. А тамо гдје покушају нешто да учине, видјећемо. Прва таква врста интервенције знак је да ћемо ми забранити улазак Сипе и других органа из Сарајева на простор Републике Српске - истакао је Додик.

Након доношења "Инцковог закона" о кажњавању негирања наводног геноцида у Сребреници, Додик је рекао да је пријављен, јер негира да се догодио геноцид у Сребреници.

Он је рекао да данас нема парчета земље на свијету, у коме неки странац долази и каже – "ово је закон", осим у БиХ, јер постоји само ароганција великих сила Запада и САД, које сматрају да су у БиХ мање вриједни људи који немају права, и да они знају шта је најбоље.

- А показало се да све што су урадили било катастрофално, да њихова масовна операција у БиХ од 60.000 људи, милиони помоћи, донације, није помогло да људима у БиХ, Србима, Хрватима, муслиманима, да буду неки универзални грађани, јер људи имају своју историју, своје животе - навео је Додик.

Додик је оцијенио да је према Србима чињена континуирна неправда, те додао да је Република Српска 9. јануара 1992. донијела одлуку да буде независна држава, која ће се припојити Југославији, као и да је то задњих година рехабилитовано у Српској.

- Сада се упорно покушава да се Република Српска тотално уништи, треба јој прикачити да је злочиначка и геноцидна творевина - рекао је Додик и навео да у Вашингтону и у Западној Европи има оних који доносе одлуке и који су склони таквој врсти приче.

Он је рекао да су многи садашњи политичари на Западу направили своје каријере у БиХ на сатанизацији Срба, те да ће наставити тога да се држе и да даље деградирају права Срба и Дејтонски споразум, те да игноришу када се крши међународни споразум.

На питање да ли ће он бит прва жртва тог наметнутог закона и да ће доћи до његовог хапшења, Додик је рекао да ће то бити "мало теже, макар и не био предсједник".

Он је рекао да пријава иде од двоје анонимних људи из Тузле, за које вјерује да су Срби, а тужилац који покреће захтјев за кривично дјело је муслиман.

- Па онда дођу у позицију да направе судско вијеће у коме ће сједити Србин, највероватније из Бугојна или Тузле и онда вам са два Бошњака пресуде. То је било познато из турских времена - кадија те тужи, кадија ти суди - рекао је Додик.

Он је нагласио да је то апсолутно неприхватљиво, те питао какви су то правници и тужиоци који прихаватају да раде по закону који је неко наметнуо.

Према његовим ријечима, Срби и Хрвати не прихватају да се намећу закони.

На константацију да не могу ухапсити све људе у Републици Српској, ако кажу да није се десио геноцид у Сребреници, Додик је рекао да неће све хапсити, али да "хоће њега и пар људи".

- Покушавају стално. Ја сам добио највише кривичних пријава, више од 100 које они обрађују. Неће ме привести, као што ћу покушати да заштитим све грађане у Републици Српској који су прогањани од служби из Сарајева по том основу - рекао је Додик.