latinica  ћирилица
12/09/2021 |  13:24 | Аутор: РТРС

Петриња код Костајнице: Фарма магараца Савана Бабића - млијеко лијек за све (ВИДЕО)

У Петрињи код Костајнице Саван Бабић већ шест година узгаја магарце. Овај домаћин истиче да је магареће млијеко посебно здраво за дјецу која имају бронхитис. У плану је и развој сеоског туризма.
Магарећа фарма - Фото: РТРС
Магарећа фармаФото: РТРС

За дјецу увијек и све. То потврдјује и Саван Бабић јер је у жељи да помогне унуку дошао до нових сазнања. Магареће млијеко од давнина је познато као лијек за бронхитис, па је с тога Саван одлучио да набави магарце. Будући да је магареће млијеко малишану помогло, овај вриједни домаћин се одлучио на нови корак - фарма магараца.

- Пошто волим те животиње, одлучио сам да почнем, а имам и неке користи - наглашава Саван Бабић. 

Овом послу Саван истиче посветио се зато што је хуман и користан. Нешто се и заради, јер долазе људи из бројних околних мјеста у потрази за квалитеним магарећим млијеком.

- Продајем млијеко доста људи дође, велика је потражња, кажу да је боље од крављег.

Цијена магарећег млијека је око 100 КМ за литар, али Саван има разумијевања и често онима којима је то уистину неопходно дарује напитак.

- Цијена се креће сто марака. Ако немаш пара понеси, биће - истиче Саван.

На широј регији овај посао није развијен па Саван ту види своју шансу јер тек неколико сточара се усудило да се бави овим послом.

- Има у Прњавору и у Градишци један човјек. Ово је и те како уносан посао - додаје Саван.

Уз фарму магараца породица Бабић има и фарму оваца, а зеља им је да се се озбиљније посвете развоју сеоског туризма. У комшилуку има неколико напуштених имања и кућа и то је прилика да се у нетакнутој природи развија сеоски туризам.