latinica  ћирилица
12/09/2021 |  14:02 | Аутор: СРНА

Кривична пријава против Ђукановића за изазивање мржње

Адвокат Здравко Ђукановић поднио је Вишем државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против предсједника Црне Горе Мила Ђукановића због изазивање националне, расне и вјерске мржње.
Мило Ђукановић - Фото: Screenshot/YouTube
Мило ЂукановићФото: Screenshot/YouTube

Ђукановић, који је бранилац бизнисмена Душка Кнежевића, навео да је црногорски предсједник у интервју за Јутарњи лист назвао Српску православну цркву квазивјерском заједницом, а предсједника Србије Александра Вучића је упоредио са Хитлером и оптужио га да жели Косово без Албанаца и Црну Гору без Црногораца.

Овакве нетачне, али опасне тврдње су, како је наведено, усмјерене на изазивању мржње и нетрпељивости према српском народу, а имајући у виду функцију коју Ђукановић обавља као предсједник Црне Горе могу имати несагледиве посљедице.

- До сада је Ђукановић више пута пријављиван за квалификовани, тешки облик кривичног дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње, али очигледно да је тужилаштво у Црној Гори и даље заробљено и да не реагује или не смије да реагује против њега - навео је Кнежевићев адвокат.

Он очекује да се Ђукановић, за кога је покренут опозив пред Скупштином Црне Горе, саслуша пред надлежним тужилаштвом, да се изјасни на све битне околности овог интервјуа и да се против њега покрене кривични поступак у којем ће бити кажњен  по закону.