latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:08 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српском народу треба јединство и слога (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе , који ће 15. септембра заједнички обиљежити Српска и Србије, велики празник који треба да покаже да је српском народу потребна слога.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је рекла новинарима у Поткозарју код Бањалуке да је срећна што је на неки начин била судионик када је овај датум установљен и када су се доносиле одлуке на релацији Република Српска и Србија.

- Превасходно су за то најзаслужнији предсједници Милорад Додик и Александар Вучић, али и други представници институција из Републике Српске и Србије - напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да су се договорили да то треба да буде датум који има своје значење.

- Тај датум треба да покаже да нам треба јединство и слога, да будемо свјесни себе, своје заставе и да увијек исказујемо поштовање према ономе што су наша основна обиљежја - рекла је Цвијановић.

Република Српска и Србије заједно обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Владе Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, на дан када је прије 102 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт.

Планирано је да 15. септембра Србија и Српска усвоје закон о заштити ћирилице.