latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:12 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Почела обнова цркве Светог Саве на Врелу Босне

Црква Светог Саве на Врелу Босне у сарајевској општини Илиџа до краја године добиће нову фасаду, а на прољеће почињу радови на унутрашњем уређењу, рекао је Срни парох блажујски Дарко Даниловић.
Црква Светог Саве на Врелу Босне - Фото: СРНА
Црква Светог Саве на Врелу БоснеФото: СРНА

Даниловић је истакао да се наредне године у октобру навршава 125 година од освјештања ове цркве, те да је планирано да сви радови до тада буду завршени.

Он је рекао да је благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома почела обнова фасаде, чиме ће храму бити враћен некадашњи изглед.

- Враћање некадашњих боја на спољашњост зидова храма, није једини разлог радова. Боје су дотрајале, а примјетно је и шаренило које је настало уклањањем графита који су писани на фасади. План је да се у овој години заврши фасада, а у прољеће да се почне са унутрашњим уређењем - навео је Даниловић.

Црква Светог Саве на Врелу Босне изграђена је 1897. године, а кроз деценије постојања себи је привлачила значајне историјске личности.

У цркви је, по својој жељи, сахрањен митрополит дабробосански Георгије Николајевић.

У порти цркве налазе се и двије колективне гробнице. У првој гробници сахрањено је 14 парохијана стријељаних 1914. године, док је у другој сахрањено 26 становника овог дијела Сарајевског поља, који су стријељани 1941. године.

Цркву су, осим бројних значајних историјских личности, на Васкрс 1925. године посјетили и краљ Александар и краљица Марија, који су том приликом цркви дали велики прилог.

Комисија за очување националних споменика БиХ на сједници одржаној од 3. до 9. маја 2005. године, донијела је одлуку да се градитељска цјелина - Храм Светог Саве, заједно с гробљем, прогласи националним спомеником БиХ.