latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:32 ⇒ 15:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа Фрањо се састао са Орбаном

Папа Фрањо састао се данас са мађарским премијером Виктором Орбаном у оквиру своје кратке посјете Мађарској.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

Поглавар Римокатоличке цркве провешће само седам сати у престоници Будимпешти како би затворио велики међународни вјерски конгрес прије него што оде за Словачку, гдје ће остати дуже и посјетити четири града, преноси Ројтерс.

Он је директно са аеродрома отишао на састанак са премијером Орбаном и предсједником Јаношем Адером.

Како се наводи, за разлику од готово сваког другог папиног путовања, није било директног телевизијског преноса, нити могућности за фотографисање који обично претходе и прате овакве састанке.

Ватикан је саопштио да је састанак, којем су поред папе и Орбана, присуствовали и кардинал Петер Ердо и мађарски бискупи, трајао око 40 минута.

Орбан је на свом Фејсбук профилу објавио слику на којој се рукује с папом који стоји испред мађарске и ватиканске заставе, уз коментар: "Замолио сам папу Фрању да не дозволи да хришћанска Мађарска нестане".

Премијер Орбан често говори да је хришћански идентитет Мађарске угрожен миграцијом муслимана.

Ватикан је посјету Будимпешти назвао "духовним ходочашћем".

Папа Фрањо изјавио је данас да би Мађарска могла да очува своје хришћанске коријене тако што ће се отворити за оне којима је помоћ неопходна.

Папа је у центру Будимпеште затворио Конгрес римокатоличке цркве служем мисе којој је присуствовало више десетина хиљада људи.

Папа Фрањо је често осуђивао оно што види као оживљавање националистичких и популистичких покрета, те је увијек позивао на европско јединство.

Насупрот томе, Орбан је на Бледском стратешком форуму у Словенији прошле недјеље рекао да је једино рјешење за миграције да Европска унија "врати сва права националној држави".

Ово је прво папино путовање од операције којој је био подвргнут у јулу, а на питање о операцији рекао је да се осјећа добро.

Папа је такође позвао на опрез усљед пораста антисемитизма, рекавши да је то "осигурач којем се не сме допустити да изгори, мислим на пријетњу антисемитизмом која још вреба у Европи и другдје".

Он је додао да су заједнички рад и промоција братства и заједништва најбољи начин да се тај осигурач деактивира.

Премијер Орбан, који је на власти од 2010. године, изазвао је забринутост у мађарској јеврејској заједници када је прије неколико година користио слику америчког финансијера Џорџа Сороша, који је Јеврејин, у кампањи за борбу против миграције.

Орбан је, међутим, рекао да би Јевреји требало да се осјећају безбједно под његовом влашћу, као и да ће Мађарска показати "нулту толеранцију" према антисемитизму.

Према подацима Свјетског јеврејског конгреса, данас у Мађарској има око 75.000 до 100.000 Јевреја, што је највећи број у централној Европи, а већина је у Будимпешти.