latinica  ћирилица
12/09/2021 |  16:04 ⇒ 16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Енглеска одустала од планова за ковид пропуснице

Планови о увођењу ковид пропусница за улазак у ноћне клубове и на велике догађаје у Енглеској неће се наставити, рекао је министар здравља Саџид Џавид.

Министар је за Би-Би-Си рекао "једноставно не би требало радити ствари зато што их други око нас раде и треба правично сагледати сваку могућу интервенцију".

- Никада ми се није свидјела идеја да кажем људима да морају да покажу своје папире како би обављали свакодневне активности. Иако би требало држати у резерви потенцијално увођење пропусница, са задовољством могу рећи да нећемо ићи даље са плановима о пропусницама - рекао је министар.

План за ковид пропуснице требало је да буде представљен крајем овог мјесеца, а многи су се противили тој идеји.

Удружење Најт Тајм Индастриз упозорило је да су планови могли да "осакате" индустрију и да би се ноћни клубови могли суочити са дискриминацијом, а Мјузик Вену Траст назвао је пропуснице "проблематичним".

Ед Дејви, лидер либералних демократа назвао је план за увођење пропусница "неизводљивим и скупим".

О томе да ли се влада плаши увођења пропусница након ових критика, Џавид је рекао да пропуснице нису потребне из других разлога попут високе потрошње вакцина, тестирања и надзора.

Џавид је такође рекао да је желио да се "ријеши" П-Си-Ар тестова за путовања, јер он не предвиђа да ће бити поновног затварања, али је додао да би било неодговорно "склонити све са стола".

- Ако су главни британски љекари савјетовали да се вакцинишу дјеца од 12 до 15 година, можемо кренути у року од недјељу дана и школе су се за то већ припремале, али Заједнички комитет за вакцинацију и имунизацију (ЈЦВИ) је препоручио да се то не чини осим за дјецу која имају друге здравствене проблеме - објаснио је Џавид.