latinica  ћирилица
12/09/2021 |  17:41 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Епископ Сергије служио у Храму Свете Тројице у Блатни (ВИДЕО)

У Блатни код Новог Града у Храму Свете Тројице обиљежена је слава Епархије бихаћко-петровачке. Свету литургију служили су епископи бихаћко-петровачки Сергије и пакрачко-славонски Јован, те митрополит московски Исидор.
Обиљежена слава епархије бихаћко-петровачке - Фото: СРНА
Обиљежена слава епархије бихаћко-петровачкеФото: СРНА

Бројни вјерници окупили су се у Блатни. За њих је ово био посебан дан јер су обиљежили славу епархије. Вјерници су дошли и на цјељивање и поклоњење моштима Светих мученика медљанских.

- Посебан благослов и посебна радост за све нас је што су данас донесене мошти мученика медљанских, мошти ливањских, гламочких и дрварских мученика, којима се вјерници поклањају и којима ће током дана моћи да се поклоне сви - рекао је ТО3 Милош Црепуља парох у Блатни.

Владика бихаћко-петровачки Сергије навео је да данас прослављамо посебно Србе просвјетитеље.

- То су велики архјереји, велики патријарси. Свети Сава,д акле Свети Јоаникије и сви остали светитељи које је наша српска православна црква пројавила - додао је он.

Владика Сергије уручио је ордење Српске православне цркве онима који су помагали изградњу храмова на подручју епархије. Међу њима начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача, али и бивши начелник Бихаћа Хамдија Липовача. Њима је прије неколико година уручен и орден Светог Саве.

- Данашњи дан показује да овдје има народа. Да тај народ поштује српску православну цркву и да сигурно на овакав начин доказује да нас има и да можемо опстати на овим просторима - навео је Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

Хамдија Липовача бивши начелник општине Бихаћ истакао је да је за њега ово велики дан.

- Јер, све што слави мој народ славим и ја. Све што славе моји пријатељи славим и ја. Све што славе моји суграђани славим и ја. Зато што је Бог један и зато што је нама одређено да се огледамо у лице Божје - додао је он.

Владика Сергије је пароху блатњанско-бушевићком Милошу Црепуљи додијелио чин протопрезвитера.