latinica  ћирилица
12/09/2021 |  18:05 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Словенци најбољи у мушичарењу на Сутјесци

Риболовци из Словеније, чланови Риболовачког удружење "Блед", побједници су 11. Купа јадранско-подунавских земаља у мушичарењу, који је данас завршен на Тјентишту на ријеци Сутјесци.
11. Куп јадранско-подунавских земаља у мушичарењу - Фото: СРНА
11. Куп јадранско-подунавских земаља у мушичарењуФото: СРНА

На тродневном такмичењу, које је у организацији Риболовне асоцијације јадранско-подунавских земаља и Спортско риболовног савеза БиХ први пут одржано у Националном парку "Сутјеска", учествовало је 19 екипа, са укупно 57 риболоваца, из Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и БиХ.

И друго мјесто припало је Словенцима, екипи Риболовачког савеза Словеније, док су се на треће мјесто пласирали риболовци из Спортско-риболовног друштва "Бањалука".

У појединачној конкуренцији највише спретности у овој необичној врсти риболова показао је Јозо Врбић из Спортско-риболовног друштва "Огулин".

Друго мјесто освојио је Рок Шпаровец из "Бледа", а треће Лука Песјак из Риболовачког савеза Словеније.

Песјак је имао убједљиво највећи улов - 46 пастрмки и липљана дужих од 20 центиметара, па је добио посебно признање за највише уловљених риба, али се у коначном пласману морао задовољити трећим мјестом због специфичног начина бодовања и нешто више негативних бодова од двојице првопласираних.

Како налажу правила спортског риболова, сва риба која је уловљена, враћена је у воду.

"Први пут сам овдје, Сутјеска је баш лијепа, мала ријека са пуно рибе. Најбитније је да те риба не види, тако да си све вријеме на кољенима и онда полако и стрпљиво пецаш", рекао је Песјак.

Ловило се по секторима на ријеци Сутјесци и на зеленгорском језеру Доње баре.

Првог дана су били тренинзи и упознавање са ријеком и језером, а такмичење наредна два дана.

Директор Националног парка "Сутјеска" Александар Ковач каже да је ово тест и проба за будућа такмичења много већих формата.

"Не бјежимо ни од европских и свјетских такмичења, јер за то имамо све неопходне предуслове. У сарадњи са институцијама Републике Српске, на путу смо да ово претворимо у препознатљиву дестинацију уз помоћ наших пријатеља из Словеније, који имају завидно искуство у овој врсти спорта - мушичарењу или `флај фишингу`", рекао је Ковач.

Предсједник Спортско-риболовног савеза БиХ Александар Којић каже да је такмичење одржано у прелијепом амбијенту Националног парка и да су сви такмичари презадовољни условима.

"Све похвале нашим домаћинима, омогућили су одличне услове такмичарима. Било је доста улова и надамо се да ће ријека Сутјеска све више бити заступљена у овом виду такмичења", рекао је Којић.

Ђорђе Клепић, предсједник Риболовне асоцијације јадранско-подунавских земаља, која постоји од 2005. године и која броји више од 20 земаља, истакао је да је НП "Сутјеска" велико природно благо и да његове ријеке и језера пружају идеалне услове за спортски риболов.