latinica  ћирилица
12/09/2021 |  18:57 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Умјесто уштеда, ипак задужење; Чије су заслуге за суфицит у буџету Бањалуке? (ВИДЕО)

Једно јавности говори, а друго Скупштини предлаже! Задужење, а не уштеде у бањалучкој градској каси, како то представља градоначелник Бањалуке. Јасно је то из Нацрта ребаланса градског буџета, на којем је градоначелниково име. Из Нацрта је видљиво и да најављени Ребаланс, није значајнија уштеда садашње градске власти, већ посљедица суфицита који је оставио Игор Радојичић, повећањем прихода од индиректних пореза.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Станивуковић данима тврди да ниједан градоначелник Бањалуке није успио оно што је успјела његова администрација. Њој, а тиме и себи, приписује заслуге за уштеду од 17 милиона марака.

- За осам мјесеци направили смо ушеде на све и једној буџетској ставци. Повећали приходе на све и једној приходовној страни - изјавио је Станивуковић.

А како је садашња градска власт уштедјела? Тако што је у Ребаланс укалкулисала више од шест милиона и 260 хиљада марака суфицита који је обезбиједила администрација Игора Радојичића. Потом, више од 6,2 милиона марака очекиваног раста прихода од ПДВ-а, које убире Српска и дозначује Граду. Уз то и 5,8 милиона марака планиране донације Србије.

Планиран је и раст прихода од грађевинске ренте и других накнада, као резултат добре грађевинске сезоне. И све то стоји у Нацрту ребаланса, који предлаже Драшко Станивуковић.

- Није спорно да постоји скоро 17 милиона марка вишка средстава у буџету, али је занимљива сама структура тог вишка који није заслуга једног појединца. А ни појединац не би требало сам да управља тим средствима, било да долази из кабинета града или из скупштинских клупа. То треба да буде заједнички посао свих нас - истиче Бојан Пећанац, одборник СНСД у Скупштини Града Бањалука

А колика је помоћ Владе локалним заједницама, посебно Бањалуци, објашањавају у Министарству финансија.

- У Бањалуци су инвестиције у овом тренутку преко 50 милиона. Та средства не иду у буџет већ у пројекте на територији града. То су заиста значајне инвестиције и већ сада су донесене одлуке и за значајне инвестиције у наредној години - рекла је министарка финансија Зора Видовић.

Док Драшко Станивуковић прича о уштедама, већ је припремио одлуку о новом задужењу града за шест милиона марака продајом обвезница, која је на дневном реду одмах након ребаланса.

Зашто се градоначелник одлучио на продају обвезница по камати од четири одсто, умјесто за кредит, није јасно, тим прије што је 2019. године Град кредитом за репрограмирање дуга обезбиједио повољнију камату од 2,8 одсто.

Прије него што почне отплата задужења по камати од четири одсто, Бањалучане ће и двогодишњи грејс период отплате коштати 480 хиљада марака камате. Чему додатни трошак и зашто са почетком отплате чекати 2023. годину, којој претходи она изборна.