latinica  ћирилица
12/09/2021 |  19:24 ⇒ 13/09/2021 | 07:24 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација у Српској све сложенија (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација у Српској постепено постаје све сложенија. Све више је обољелих од вируса корона који су на ковид одјељењима, а међу зараженима је знатан број младих и дјеце школског узраста. Љекари апелују на родитеље да, уколико дијете покаже симптоме заразе, да не иде на наставу.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

У Српској је преминуло седам особа, заражено још 149 од тестирана 394 лабораторијска узорка.

Све регије биљеже константан пораст броја позитивних на вирус корона. У Бијељини се готово свакодневно потврди 25 до 30 нових случајева заразе, а међу њима су и дјеца школског узраста.

- Све је више дјеце школског узраста, који на срећу не захтијевају хоспитализацију. Ипак, апелујемо родитељима и наставницима да се придржавају мјера и да носе маске - рекао је  епидемиолог у Дому здравља Бијељина Младен Грујичић.

И на подручју Источног Сарајева има заражених ученика, па је неколико школских одјељења у изолацији. Родитељима се савјетује, да уколико дијете покаже неке од симптома заразе, да га не упућују на наставу. У Дому здравља већ су ангажована два тима у ковид амбулантама. 

Доктор Данко Васиљевић из Дома здравља Источно Сарајево истиче да дневно прегледају и до 65 пацијената.

- У четврак смо, на примјер, од 30 тестираних лица имали 25 позитивних, што значи да је висок степен заражених вирусом - рекао је Васиљевић.

И у приједорској регији проценти позитивних међу тестираним иду узлазном путањом, а потврђени случајеви заразе на подручју Бањалуке примакли су се бројци од двије хиљаде.

- На подручју града Приједора су 62 лица са позитивним тестом на ковид 19, а 283 лица се налазе у кућној изолацији под здравственим надзором. Тренутна епидемилошка ситуација у Приједору је у погоршању - нагласила је Ивана Шалабалија из Дома здравља Приједор. 

Љекари апелују да поштујемо епидемилошке мјере.

- Морамо се уозбиљити, смањити контакте у већим групама јер је тренутна ситуација веома неповољна - истиче Мирела Касабашић из Дома здравља Бањалука.

Настављају се и апели за вакцинацију.

- Међу вакцинисанима немамо тежих случајева. Код нас на одјелу смо имали пацијенте са обостраном упалом плућа али који нису захтијевали кисеоничку подршку, што значи да вакцине ипак имају позитиван ефекат - рекао је др Данијел Ђекић, шеф Одјељења ковид интерне УКЦ Републике Српске.

Није боље ни на југу Српске. Сваке седмице све је већи број потврђених случајева ковида 19. У Источној Херцеговини у посљедњој седмици тестиран је 321 пацијент, а позитивних је чак 193, што је проценат од чак 60 одсто. У Болници Требиње тренутно се лијечи 30 пацијената на ковид одјељењу, а у Невесињу 21.