latinica  ћирилица
12/09/2021 |  20:03 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Одржани "Дани Мирослава Чангаловића" у Гламочу (ВИДЕО)

У Гламочу су одржани "Дани Мирослава Чангаловића". У част стотину година од рођења овог познатог оперског пјевача, поријеклом из Гламоча, представљена је и монографија "Мирослав Чангаловић певач–глумац". Она свједочи о више од три хиљаде његових наступа, од родног Гламоча, па до Бољшој театра. Био је оперски и концертни пјевач, бас, једно од највећих имена у историји свјетске музичке умјетности.
Дани Мирослава Чангаловића - Фото: РТРС
Дани Мирослава ЧангаловићаФото: РТРС

На планини подно Гламоча, први пут чуо се Чангаловићев глас и како крајишке пјесме изводи са јединственим натпјевом. Касније га је његов глас из родног краја одвео до свјетских оперских сцена са печатом једног од највећих имена у историји српске и југословенске музичке умјетности.

Више од 3.000 наступа имао је Чангаловић у најпрестижнијим дворанама од Париза, Лондона, Токија, па све до Москве и Бољшој тетра. Ни тада родну груду није заборавио. Данас, 23 године послије његове смрти, ни она њега. Одржана је свечана академија у његову част.

- Надам се да ће ова манифестација заживјети, било би лијепо и због културе овога краја, као и због националног самоосјећања људи овог краја - изјавила је кћерка Мирослава Чангаловића - Мирјана Чангаловић.

Да се име Мирослава Чангаловића не заборави с обје стране Дрине, у Нови Сад већ трећу годину организује манифестацију, а традицију преносе и на његов родни Гламоч и Гламочаке који су поносни на свог оперског пјевача.

Душка Тегелтија, добитник захвалнице истиче да је поносна што је рођена у граду гдје је рођен Мирослав Чангаловић.

- Иначе, Гламоч носим у срцу и с поносом кажем да сам Гламочанка. Ту сам за све што могу да урадим за Гламоч и Гламочаке - каже Тегелтија.

Александар Љубоја, предсједник Завичајног удружења “Гламочко коло“ из Бањалуке истиче да је њихов циљ да се и убудуће, поред Новог Сада, манифестација одвија традиционално и у Гламочу.

Чангаловић је још једна веза Српске и Србије, осим националног, он је печат и културног идентитета српског народа.

- Поносан сам што сам што сам дио генерације и дио тима који је, истргнуо Мирослава Чангаловића из заборава и ово еј на неки начин наш дуг према њему - рекао је начелник општине Гламоч Небојша Радивојша.

Тања Ђаковић, помоћник министра за културу у влади Републике Српске истиче да сама чињеница да се ова манифестација одржава и у Новом Саду и у Гламочу  осликава управо оно што зовемо јединствен српски културни простор.

Документарни филм који се снима о Мирославу Чангаловићу ствара се за будуће генерације које тек треба да се упознају с богатим радом овог великана.