latinica  ћирилица
12/09/2021 |  20:25 | Аутор: СРНА

Пале: Отворени "Дани Душка Трифуновића"

На Палама је вечерас отворена традиционална манифестација "Дани Душка Трифуновића", посвећена овом српском пјеснику, књижевнику и телевизијском аутору.
Пале: Отворени "Дани Душка Трифуновића" - Фото: СРНА
Пале: Отворени "Дани Душка Трифуновића"Фото: СРНА

На отварању манифестације одржано је поетско вече, на којем је стихове говорио глумац Војин Ћетковић.

Директор Културно-спортског центра Пале и организатор манифестације Славка Брезо рекла је новинарима да је манифестација међународног карактера.

Глумац Војин Ћетковић рекао је да је битно да дјеца и омладина прате овакве манифестације.

- Пјесме које сам говорио вечерас су од моје најраније младости па до данас. Волим да читам и говорим поезију и волио сам поезију Душка Трифуновића - рекао је Ћетковић.

Сутра ће у оквиру манифестације од 19.00 часова бити одржан програм за одрасле "Буквално тако" у којем ће учествовати пјесници и књижевници Богомир Мијатовић, Горан Врачар, Миленко Шарац, Душко Пеуља и Вид Вукелић.

Покровитељи манифестације су општина Пале, град Источно Сарајево и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање "сарајевске рокенрол школе".

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су "Бијело дугме", "Индекси", Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево "Шта дјеца знају о завичају". По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.