latinica  ћирилица
13/09/2021 |  07:19 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Перовић: Новим гасоводом стиже јефтинији гас

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић изјавио је да је вишедневна посјета премијера Радована Вишковића Санкт Петербургу била више него успјешна и да је са моћним Гаспромом постигнут договор о свим наредним корацима на реализацији пројекта градње крака гасовода "Балкански ток" кроз Републику Српску.
Душко Перовић - Фото: СРНА
Душко ПеровићФото: СРНА

Перовић вјерује да ће већ наредног мјесеца доћи до потписивања мапе пута којом ће тачно бити дефинисане обавезе и динамика на реализацији овог важног пројекта за Републику Српску.

Он је додао да је све утаначено и са компанијом Гаспром СПГ која би у Зворнику требало да направи фабрику за укапавање гаса, а ријеч је о пројекту вриједном око 75 милиона евра.

Перовић сматра да због короне, која је све пореметила, није реално да до првих радова дође у првој половини наредне године него да је реалније да то буде у другој половини.

- Гас ће као енергент појефтинити, али учврстићемо и нашу енергетску стабилност - рекао је Перовић за Глас Српске.

Он је истакао да разни сарајевски лобисти блокирају долазак руских лијекова јер им не одговара да фармацеутска компанија Биокад уђе на наше тржиште будући да имају далеко јефтиније лијекове од конкуренције.

- Из за сада непознатих разлога надлежни су им одузели издату регистрацију за лијекове који се примјењују приликом лијечења онколошких болесника, који су веома квалитетни, а ту се посебно истиче лијек за лечење рака плућа -- навео је Перовић.

Када је ријеч о вакцини Спутњик против вируса корона, Перовић је рекао да до краја овог мјесеца треба да буде реализована још једна испорука нових количина.

- Ми смо увијек били приоритет за испоруке вакцина - додао је Перовић.