latinica  ћирилица
13/09/2021 |  07:25 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Скупштина Србије о заштити ћирилице

Скупштина Србије расправљаће данас о Приједлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Овај законски приједлог једина је тачка дневног реда 13. ванредног засједања Скупштине Србије.

Влада Србије усвојила је 2. септембра Приједлог закона о употреби језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма и упутила га Народној скупштини Србије на усвајање.

Овим законским приједлогом дефинисано је установљавање додатних мјера, чији је циљ његовање српског језика, као и културних и традиционалних вриједности и шира употреба ћирилице у јавном животу, с обзиром на њен историјски, културни и идентитетски значај.

Приједлог закона, који је усвојен на приједлог Министарства културе и информисања, предвиђа обавезујуће и стимулативне мјере за заштиту ћирилице.

Обавезујуће мјере шире круг субјеката који су у обавези да користе ћириличко писмо и по овом закону то би били сви субјекти који послују или обављају дјелатност са већинским учешћем јавног капитала.

Обавеза употребе ћирилице већ је предвиђена Законом о службеној употреби језика и писама за државне, покрајинске и локалне органе власти, као и јавна предузећа и јавне службе.

Мјере стимулативне природе првенствено су усмјерене на приватни сектор, као и на средства јавног информисања у приватном власништву, с обзиром на њихов значај у јавном животу и односе се на могућност установљавања пореских и других административних олакшица за субјекте у приватном сектору који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћирилицу.

Предвиђено је и да културне и друге манифестације, које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава, морају имати лого исписан ћирилицом, у складу са прописима према којима се организују.

Планирано је и оснивање посебног савјета Владе за српски језик, који ће са стручног становишта пратити и анализирати стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мјера ради заштите и очувања ћирилице као матичног писма, те предлагати препоруке, приједлоге и мјере за унапређење стања.

Планирано је да 15. септембра, на Дан српског јединства, Србија и Српска усвоје закон о заштити ћирилице.

И Влада Републике Српске утврдила је 2. септембра у Бањалуци по хитном поступку Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, а Народна скупштина Српске расправљаће о њему 15. септембра.