latinica  ћирилица
13/09/2021 |  08:19 | Аутор: СРНА

Израелски авиони гађали мете Хамаса

Израелски авиони гађали су јутрос циљеве у Појасу Газе, као одговор на низ ракетних напада са територије којом управља палестинска група Хамас.
Појас Газе - Фото: www.aa.com.tr
Појас ГазеФото: www.aa.com.tr

Ово је трећа узастопна ноћ сукоба двије стране.

Тензије су појачане након прошлонедјељног бјекства шест палестинских затвореника из израелског затвора, у вријеме напора Египта да посредује у дугорочном прекиду ватре након оружаних сукоба прошлог маја који су трајали 11 дана.

Израелска војска извјестила је о три одвојена ракетна напада касно синоћ и рано јутрос, рекавши да је ракетна одбрана пресрела најмање два напада, преноси АП.

Као одговор, војска је гађала циљеве Хамаса. Нема информација о жртвама ни на једној страни.

Током викенда, Израел је ухватио четири од шест палестинских затвореника, који су у понедјељак, 6. септембра, побјегли из затвора кроз тунел који су ископали. Затвор је познат по јаким мјерама безбједности.

Израел и даље трага за још двојицом одбјеглих затвореника.

У међувремену, напори уз посредовање Египта да се постигне дугорочно примирје двије стране нису дали резултата због немогућности договора око обнове катарских исплата породицама у Гази које су у невољи. Израел је затражио гаранције да Хамас неће преусмјерити новац за војне сврхе.