latinica  ћирилица
13/09/2021 |  09:14 ⇒ 09:30 | Аутор: Index.hr

У Хрватској почео попис становништва

Данас је у Хрватској почело пописивање становништва а прва фаза биће самопописивања кроз систем  е-Грађани.
Попис становништва - Фото: илустрација
Попис становништваФото: илустрација

Овај начин попиоса трајаће од 13. до 26. септембра, а друга фаза пописивања, када пописивачи излазе на терен, трајаће од 27. септембра до 17. октобра, наводе из Државног завода за статистику.

У петак је одржана конференција за медије ДЗС на којој су објашњене двије фазе пописа.

- Попис започиње 13. септембра и састоји се од двије фазе, а грађани ће одлучити на који ће начин бити пописани. Грађани ће у фази самопописивања, од 13. до 26. септембра моћи самостално пописати себе и чланове свог домаћинства пријавом у портал е-Грађани. Ако се више чланова у кућанству користи порталом е-Грађани, само један члан пописује остале -појашњено је.

У другој фази пописа, теренском пописивању, од 27. септембра до 17. октобра на терен излазе пописивачи, њих нешто мање од 8.000, који ће у интервјуу са становништвом пописати све јединице које се нису пописале у првој фази. Они ће такође узети контролну шифру од домаћинства која су се самостално пописала на порталу е-Грађани. Изузетно, ако се установи да до 17. октобра нису пописане све јединице, раздобље пописивања ћемо продужити до 29. октобра, рекла је Лидија Брковић из ДЗС-а.

Прописане си казне за непописивање.